12.-20.11.2016.

Diverzanti

Diverzanti

Jugoslavija, 1967, 81’

režija: Hajrudin Krvavac

scenarij: Vlastimir Radovanović, Hajrudin Krvavac

glumci: Rade Marković, Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Zaim Muzaferija, Jovan Janićijević

fotografija: Ognjen Milićević

montaža: Marija Fuks

produkcija: Bosna film

festivali i nagrade: 

Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli 1967. – Posebna nagrada Jovanu Janićijeviću za ulogu u filmu Diverzanti, Diploma Hajrudinu Krvavcu za uspješnu ekranizaciju istinitog događaja, Nagrada publike Jelen za najbolji film 

Poznat kao tvorac takozvanog „partizanskog vesterna“, jugoslavenski redatelj Hajrudin Šiba Krvavac već je u jednom od svojih najranijih ostvarenja položio temelje za opus koji će postati temeljna lektira svakog savjesnog gledatelja partizanskih filmova. Radnja Diverzanata odvija se na teritoriju bivše Jugoslavije, u vrijeme Drugog svjetskog rata. Partizanska jedinica nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Opkoljeni sa svih strana, jedinu šansu za preživljavanje vide u uništenju njemačkih zrakoplova. Međutim, probiti se kroz neprijateljski obruč do dobro čuvanog aerodroma opasan je zadatak vrlo malih izgleda za uspjeh. Samoubilački zadatak na sebe preuzimaju osmorica diverzanata, odlučivši žrtvovati vlastite živote kako bi spasili svoje suborce. Teška misija stavit će njihove karaktere na kušnju. Ovaj filmski klasik sniman je na stvarnim lokacijama na kojima su se tijekom rata odvijale vojne operacije.

Hajrudin Krvavac (1926. – 1992.) Jugoslavenski redatelj najpoznatiji po partizanskim filmovima koje je snimao 1960-ih i 1970-ih. U njegovom opusu osjeća se snažan utjecaj stripova, američkih akcijskih filmova i vesterna, te su ga zbog autorskog stila znali uspoređivati i s Howardom Hawksom. Najpoznatiji je po filmovima Diverzanti (1967.), Most (1969.), Valter brani Sarajevo (1972.) i Partizanska eskadrila (1979.). Uz Bitku na Neretvi, Valter brani Sarajevo vjerojatno je najpoznatiji partizanski film snimljen u Jugoslaviji.