12.-20.11.2016.

Ja, Earl i umiruća

Me and Earl and the Dying Girl

SAD, 2015, 105’

režija: Alfonso Gomez-Rejon

scenarij: Jesse Andrews

glumci: Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler, Nick Offerman, Molly Shannon

fotografija: Chung-Hoon Chung

montaža: David Trachtenberg

producenti: Steven Rales, Dan Fogelman, Jeremy Dawson

produkcija: Indian Paintbrush

festivali i nagrade: 

Sundance Film Festival 2015 – Nagrada žirija za najbolji američki igrani film, Nagrada publike za najbolji američki igrani film; Filmski festival u Locarnu 2015.

Greg Gaines asocijalan je srednjoškolac kojem je glavni cilj ostati što neupadljiviji. Izbjegavajući društvene kontakte, Greg većinu vremena provodi snimajući šašave parodije klasičnih filmova sa svojim jedinim prijateljem Earlom kojeg opisuje kao svog suradnika. U čitavu priču ubrzo se umiješa Gregova majka koja ga nagovori na druženje s Rachel, djevojkom iz njegovog razreda kojoj je dijagnosticiran rak. Greg polako otkriva pravu vrijednost iskrenog prijateljstva. Ova topla i zabavna priča o odrastanju pravi je zaokret naspram redateljevog dugometražnog prvijenca, meta-teen-horora Grad koji se užasavao zalaska sunca (The Town that Dreaded Sundown). Ja i Earl ipak zadržava Rejonovu potpisnu mladenačku vrckavost i svestranost što je vidljivo i u njegovoj žanrovsko šarenoj filmografiji koja uključuje i nekoliko epizoda megapopularnih serija Glee i Američka horor priča.

Alfonso Gomez-Rejon karijeru je započeo kao osobni asistent Martina Scorsesea, Roberta De Nira i Alejandra Gonzaleza Iñárritua. Režirao je epizode serija Glee i Američka horor priča. Za rad na  Američkoj horor pričia nominiran je za nagradu Emmy. Njegov prvi dugometražni film, Grad koji se užasavao zalaska sunca, moderni je kvazi-remake horora Charlesa B. Piercea iz 1976. Drugi film, Ja i Earl, osvojio je nagradu žirija i nagradu publike na Sundanceu.