12.-20.11.2016.

Kremator

Spalovač Mrtvol

Čehoslovačka, 1969, 95’

režija: Juraj Herz

scenarij: Ladislav Fuks, Juraj Herz

glumci: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Jana Stehnová, Milos Vognic, Ilja Prachar

fotografija: Stanislav Milota

montaža: Jaromír Janáček

produkcija: Barrandov Studios

festivali i nagrade: 

Čehoslovački kandidat za Oscara 1969. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Međunarodni festival fantastike u Sitgesu 1972. – Nagrada za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju kameru

Inspirirana romanom Ladislava Fuksa, ova kultna horor-komedija naširoko je smatrana jednim od najboljih čehoslovačkih filmova ikad snimljenih. Smještena u Prag 1930-ih, u vrijeme političke radikalizacije Europe, priča prati krematora Karla Kopfrkingla. Opsjednut tibetanskom filozofijom i spaljivanjem tijela, Karl vjeruje da svojim radom oslobađa duše umrlih. Grabeći svaku priliku za povećanje obujma svog omiljenog posla, on bez problema i sasvim veselo surađuje i s nacistima. Kada dobije zahtjev da svoje profesionalne vještine primjeni na „tajnom projektu“ novih vlasti, Karl pada u delirij jer mu se pruža neočekivana prilika da u prah pretvori na tisuće ljudskih tijela. Film je satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, zbog čega je zabranjen odmah nakon premijere, a zabrana je potrajala sve do pada komunističkog režima 1989.

Juraj Herz rođen je u Slovačkoj 1934. godine. Herz je češki filmski i televizijski redatelj, glumac i scenograf. Njegov film Petrolejke iz 1971. prikazan je na Filmskom festivalu u Cannesu 1972. Dan za moju ljubav iz 1976. prikazan je na 27. Berlinaleu.