12.-20.11.2016.

Krvopijci

Krvopijci

Jugoslavija, 1989, 86’

režija: Dejan Šorak

scenarij: Dejan Šorak

glumci: Maro Martinović, Ksenija Marinković, Danilo Lazović, Semka Sokolović-Bertok, Zvonimir Torjanac, Danko Ljuština, Ranko Zidarić, Asja Potočnjak, Krešimir Zidarić, Vitomira Lončar

fotografija: Goran Trbuljak

montaža: Vesna Lažeta

produkcija: Jadran film

Vampirska horor-komedija smještena u maglovite ulice Gornjega grada. Dok Zagrebom kolaju priče o vampiru koji napada osamljene žene, u psihijatrijsku ordinaciju dr. Franza Glogowecza, u osamljenoj vili na Gornjem gradu, dolazi noćni posjetilac Teobald Majer. Mladić je uvjeren da je on vampir iz 16. stoljeća, te da je Franzova obitelj nekoć bila čuvena po lovcima na vampire. Franz ga ne uzima za ozbiljno, no njegova supruga Barbara, kojoj se došljak iznimno dopadne, drukčijeg je mišljenja. U međuvremenu, u Franzovoj vili nastanjuju se i dvojica njegovih rođaka, Jambrek i Jurek, koji se i nehotice upletu u taj kaos.

Dejan Šorak rođen je 1954. u Karlovcu. Filmski redatelj i pisac, Dejan Šorak je jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatskog žanrovskog filma osamdesetih. Njegovi filmovi osvojili su brojne nagrade, a najveći gledateljski i kritičarski uspjeh u dosadašnjem opusu ostvario je postratnom melodramom Oficir s ružom za čiji je scenarij 1987. U Puli dobio Zlatnu arenu.