12.-20.11.2016.

Lekcija

Urok

Bugarska, Grčka, 2014, 105’

režija: Kristina Grozeva, Petar Valchanov

scenarij: Kristina Grozeva, Petar Valchanov

glumci: Margita Gosheva, Ivan Burnev, Ivanka Bratoeva, Ivan Savov, Deya Todorova, Stefan Denolyubov

fotografija: Krum Rodriguez

montaža: Petar Valchanov

producenti: Magdelena Ilieva, Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Konstantina Stavrianou, Rena Vougioukalou

produkcija: Abraxas Film, Graal Film, Little Wing

 

festivali i nagrade: 

Međunarodni filmski festival u Torontu 2014.; Filmski festival u Göteborgu 2015. – Nagrada za najboljeg debitanta; Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2015.; Međunarodni filmski festival u Solunu 2014.; Festival goEast u Wiesbadenu – Nagrada ŠKODA

Nadežda je mlada profesorica engleskog u bugarskom gradiću. U svojim krutim moralnim stavovima jednako je nepopustljiva prema drugima koliko i prema sebi samoj. Kada u razredu netko ukrade novčanik jednog od učenika, Nadežda pokuša otkriti kradljivca kako bi ga naučila lekciju. No situacija se brzo pretvara u test njezinih vlastitih moralnih vrijednosti. Naime, i ona sama našla se u teškoj financijskoj situaciji: dug se nakuplja i prijeti da će uništiti čitavu obitelj, a pasivni muž alkoholičar ne čini ništa kako bi joj pomogao. Kada im zbog propuštene uplate banci zaprijeti deložacija, Nadežda ima tri dana da sakupi potreban novac, a pod pritiskom počnu popuštati i njezini plemeniti principi. Kristina Grozeva i Petar Valčanov s humorom i bez uljepšavanja raspredaju priču o borbi između osobnih vrijednosti i teških životnih okolnosti.

Kristina Grozeva je rođena u Sofiji. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu u Sofiji. Petar Valčanov je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Sofiji. Zajedno su režirali dokumentarni film Parabola života i kratki film Skok. The Lesson je njihov prvi dugometražni igrani film.