12.-20.11.2016.

Naša svakodnevna priča

Naša svakodnevna priča

Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, 2015, 90’

režija: Ines Tanović

scenarij: Ines Tanović

glumci: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Nina Violić, Goran Bogdan, Vedrana Seksan, Jasna Ornela Bery

fotografija: Erol Zubčević

montaža: Redžinald Šimek

producenti: Alem Babić, Zdenka Gold, Dunja Klemenc

produkcija: Dokument Sarajevo, Studio Maj, Spiritus Movens

festivali i nagrade: 

Kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Sarajevo Film Festival 2015.; Tuzla film festival 2015. – najbolji dugometražni film; Međunarodni filmski festival Raindance 2015.

U fokusu filma život je i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Nakon razvoda od supruge Nine, tridesetogodišnji Saša ponovno živi s roditeljima. Njegov otac Muhamed kojeg glumi Emir Hadžihafizbegović zaposlenik je ugledne tvrtke, majka Marija je kućanica, s sestra Senada živi u Sloveniji s dečkom s kojim čeka dijete. No Sašin nemaran odnos prema poslu i obitelji, Muhamedova nemogućnost da se odrekne zastarjelih uvjerenja u sve korumpiranijem društvu i nezadovoljstvo privatizacijom tvrtke za koju radi prevelik su teret za napaćenu obitelj. Kada Marija otkrije da boluje od raka, otac i sin uviđaju koliko je obitelj važna. Oslikane kroz tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku, sudbine i emocije glavnih likova stvaraju prisnu i prepoznatljivu priču, jednu od onih koje susrećemo svuda oko nas.

Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirala je i napisala scenarij za nekoliko kratkih filmova koji su bili zapaženi među kritikom. Režirala je segment omnibusa Neke druge priče koji je prikazan na više od 35 svjetskih festivala. Autorica je i dokumentarnih filmova, kao i velikog broja namjenskih filmova i reklama.