12.-20.11.2016.

Ovnovi

Hrútar

Island, Danska, 2015, 93’

režija: Grímur Hákonarson

scenarij: Grímur Hákonarson

glumci: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jón Benónýsson, Þorleifur Einarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Gunnar Jónsson

fotografija: Sturla Brandth Grøvlen

montaža: Kristján Loðmfjörð

producenti: Grímar Jónsson

produkcija: Netop Films

festivali i nagrade: 

Islandski kandidat za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Filmski festival u Cannesu 2015. – Izvjestan pogled – Grand Prix; Međunarodni filmski festival u Transilvaniji 2015. – Posebna nagrada žirija, Nagrada publike; Festival europskog filma Palić  2015. – Grand Prix; Međunarodni filmski festival u Torontu 2015.; Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2015.; Telluride FF 2015.

U osami izolirane islandske doline dva brata, Gummi i Kiddi, bave se uzgojem ovaca. Iako žive na susjednim farmama, već 40 godina ne razgovaraju jedan s drugim. Kada Kiddijevo nagrađivano stado  pogodi smrtonosna zarazna bolest, u opasnosti se nađe čitava dolina. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, vlasti odluče usmrtiti sve životinje. Za farmere, kojima su ovce glavni izvor prihoda, ta je odluka poput izricanja smrtne kazne te mnogi od njih napuštaju svoje domove. No Gummi i Kiddi odbijaju se predati. Kako bi spasili vrijednu pasminu uzgajanu generacijama, a time i same sebe, otuđena braća prisiljena su udružiti se. Hákonarsonov drugi dugometražni film i islandski kandidat za ovogodišnjeg Oscara toplo i uz dozu suptilnog, suhog humora bilježi duboko ukorijenjenu ruralnu kulturu koja je nerazmrsivo povezana s islandskim nacionalnim duhom. Sve to na pozadini fantastičnog sjevernjačkog krajolika.

Grímur Hákonarson rođen je 1977. godine. Diplomirao na praškoj Filmskoj akademiji (FAMU). Njegov diplomski rad Slavek The Shit izabran je u program Cinefoundation Festivala u Cannesu 2005. godine i osvojio je 12 festivalskih nagrada, uključujući Srebrnog Huga na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu. Kratki film Wrestling premijerno je prikazan u Locarnu, a dobio je 25 nagrada širom svijeta.