12.-20.11.2016.

Krigen

Danska, 2015, 115'

režija: Tobias Lindholm

scenarij: Tobias Lindholm

glumci: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck, Dulfi Al-Jabouri

fotografija: Magnus Nordenhof Jønck

montaža: Adam Nielsen

producenti: René Ezra, Tomas Radoor

produkcija: Nordisk Film Production A/S

festivali i nagrade: 

Danski kandidat za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku;  Zürich Film Festival 2015., Međunarodni filmski festival u Veneciji 

Kao redatelj napete Otmice i scenarist nagrađivanog Lova u kojem Mads Mikkelsen glumi žrtvu sumnje na pedofiliju, Tobias Lindholm pokazao se stručnjakom za anatomiju ljudske psihe pod pritiskom okoline. Njegov drugi samostalni igrani film beskompromisna je studija nerazjašnjenog ratnog zločina koja se nastavlja na dosadašnje preokupacije uvlačeći gledatelja u um Clausa Pedersena, predvodnika vojne postrojbe u Afganistanu. Iako u suštini pošten i brižan čovjek, Claus će u žaru borbe zagrebati po tankoj granici između principa i protokola i donijeti odluku koja će spasiti vojnike pod njegovim zapovjedništvom, ali i ostaviti teške posljedice za njega i njegovu obitelj.

Tobias Lindholm, redatelj i scenarist. Rođen 1977. Autor scenarija za nekoliko epizoda dobitnika BAFTA-e, serije Borgen (2010-2013). Njegov drugi dugometražni film, Otmica (2012), osvojio je kritiku u Veneciji i Torontu, a Lindholma je Variety proglasio jednim od 10 redatelja koji najviše obećavaju na festivalu u Palm Springsu. Godine 2015. u Ratu, vraća se režiji i donosi priču iz srži stvarnosti, gdje uz glumce iz poznate serije Borgen glume i pravi vojnici.