12.-20.11.2016.

Saulov sin

Saul fia

Mađarska, 2015, 107’

režija: László Nemes

scenarij: László Nemes, Clara Royer

glumci: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Sándor Zsótér, Marcin Czarnik

fotografija: Mátyás Erdély

montaža: Matthieu Taponier

producenti: Gábor Sipos, Gábor Rajna

produkcija: Laokoon Filmgroup

festivali i nagrade: 

Filmski festival u Cannesu 2015. – Grand Prix, Nagrada FIPRESCI, Nagrada François Chalais, Nagrada Vulcain za najboljeg tehničkog umjetnika; Sarajevo Film Festival 2015. – Posebna nagrada žirija; Međunarodni filmski festival u Torontu 2015.; Film Fest Gent 2015.; BFI – Filmski festival u Londonu 2015. 

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu, Saulov sin majstorski je redateljski debi. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. Saulov sin njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.