12.-20.11.2016.

Supernova

Supernova

Nizozemska, Njemačka, Belgija, 2014, 102’

režija: Tamar van den Dop

scenarij: Tamar van den Dop

glumci: Gaite Jansen, Tamar van den Dop, Bob Schwarze

fotografija: Gregor Meerman

montaža: Katarina Türler

producenti: Raymond van der Kaaij, Dijana Olcay-Hot

produkcija: Revolver Amsterdam, Coin Film, Epidemic Film, IJswater Films

festivali i nagrade: 

Berlinale 2014; Chicago International Film Festival 2014; Motovun Film Festival 2014; Xining International Film Festival 2014 – Grand Prix; Brasilia International Film Festival 2014

 

„Ovdje nema ničega“ opisuje petnaestogodišnja Meis svoj dom. Njihova skromna, obiteljska kuća doista se i nalazi usred ničega, okružena tek ravnim krajolikom. U njoj Meis živi sa svojom paranoičnom majkom – koju glumi sama redateljica – letargičnim ocem i dementnom bakom, a vrijeme krati vožnjom na biciklu, razmišljanjem o nastanku svijeta, molekulama, gravitaciji i eksplozijama zvijezda. Često odlazi do starog mosta gdje uživa u sunčanju i prepušta se erotskim maštarijama. A onda se jednog dana događa sudar. Vozač je mlad i zgodan. Osvježavajuće neobična i vedra priča o odrastanju i seksualnom sazrijevanju jedne djevojke.

Tamar van den Dop rođena je u Amsterdamu 1970. godine. Diplomirala je na Kazališnoj akademiji u Maastrichtu. Godine 1997. glumila je u Oscarom nagrađenom filmu Character Mikea van Diema. Njezin kratki film Lot iz 2002. bio je nizozemski kandidat za Akademijinu nagradu, kao i njen idući film, Schat. Supernova je njezin drugi dugometražni igrani film.