12.-20.11.2016.

Tanna

Australija, Vanuatu, 2015, 104’

režija: Bentley Dean and Martin Butler

scenarij: Bentley Dean, Martin Butler, John Collee

glumci: Mungau Dain, Marie Wawa, Marceline Rofit, Chief Charlie Kahla, Albi Nangia, Lingai Kowia, Dadwa Mungau, Linette Yowayin, Kapan Cook, Chief Mikum Tainakou

fotografija: Bentley Dean

montaža: Tania Michel Nehme

producenti: Martin Butler, Bentley Dean, Carolyn Johnson

produkcija: Contact Films

festivali i nagrade: 

Međunarodni filmski festival u Veneciji 2015. – Tjedan kritike – Nagrada publike za najbolji film, nagrada FEDEORA za najbolju kameru; BFI – Filmski festival u Londonu 2015. 

Godine 2013. redatelji dokumentarnih filmova Bentley Dean i Martin Butler proveli su sedam mjeseci na otoku Tanni, dijelu otočja Vanuatu. Ondje su boravili među domorodačkim stanovništvom sela Yakel. Jednog dana članovi plemena otpjevali su dirljivu pjesmu o dvoje ljubavnika koji su se dvadesetak godina ranije usprotivili prastarim zakonima o dogovorenim brakovima i tako zauvijek promijenili otočka pravila o sklapanju brakova. Inspirirani pjesmom, Dean i Butler priču su ovjekovječili na platnu, a u tome im je uvelike pomoglo domorodačko stanovništvo čiji su članovi – iako im je to bio prvi susret s filmskim medijem – u filmu sudjelovali kao glumci, ali i suradnici na oblikovanju priče. Rezultat je jedinstveno i vizualno raskošno iskustvo stapanja dviju sasvim različitih kultura.

Bentley Dean je autor brojnih nagrađivanih dokumentaraca, snažne socijalne tematike. Martin Bulter je studirao politologiju i ekonomiju na Oxfordu. Godine 1981. preselio se u Australiju i ondje producira nagrađivane dokumentarne reportaže. Njih su se dvojica udružili 2009. godine i snimili Contact – film o prvom kontaktu posljednjih pustinjskih ljudi s modernom Australijom. Snimili su i dokumentarnu seriju First Footprints, o 50.000 godina povijesti australskih Aboridžina.