12.-20.11.2016.

Zvizdan

Zvizdan

Hrvatska, Slovenija, Srbija, 2015, 123’

režija: Dalibor Matanić

scenarij: Dalibor Matanić

glumci: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac

fotografija: Marko Brdar

montaža: Tomislav Pavlic

producenti: Ankica Jurić Tilić, Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić, Miroslav Mogorović

produkcija: Kinorama, Gustav film, SEE Film Pro

festivali i nagrade: 

Filmski festival u Cannesu 2015. – Izvjestan pogled – Nagrada žirija; Pulski filmski festival 2015. – Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu, sporednu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu, kostimografiju, nagrada Oktavijan; Sarajevo Film Festival 2015. – Nagrada CICAE; Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2015.; Međunarodni filmski festival u Odessi 2015.; Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2015.; Film Fest Gent 2015.

 

Zvizdan govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj krhkosti, ali i snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima i netrpeljivošću. Prva je priča smještena u 1991. godinu – predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih koji pripadaju zaraćenim stranama. Druga priča odvija se deset godina kasnije – rat je već gotov, ali ne i zaboravljen. Ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu – ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.

Dalibor Matanić snimio je nekoliko dokumentarnih i kratkometražnih igranih filmova te osam igranih filmova nagrađenih cijelim nizom domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Samo neki od njih su Fine mrtve djevojke, Kino Lika, Majka asfalta, Majstori. Zvizdan, za koji potpisuje i scenarij, njegov je deveti igrani film. Za njega je osvojio Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu.