12.-20.11.2016.

Filmska stvaraonica Žute Bibijade by RBA

7. i 8. STUDENOG, 10 – 15 h, KINO EUROPA

Filmska stvaraonica Žute Bibijade by RBA

Kako filmski doživljaj ne bi ostao vezan samo za platno, prije tri godine započeli smo s filmskom stvaraonicom. Filmska stvaraonica postala je hit među našom najmlađom publikom pa se tako ove godine popunila u samo dva sata. Filmovi nastali na radionicama prijašnjih godina, Prikaze, Neustrašivi i Sami u kinu bili su uvršteni na Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, Međunarodni festival filmova mediteranskih zemalja, a film Neustrašivi osvojio je 2014. i nagradu za najbolji dječji film na Universal Kids Film Festivalu u Turskoj. Navedeni uspjesi govore sami za sebe, a dvanaestoro najbržih filmaša i filmašica ove godine sudjelovat će na stvaraonici koju vodi dipl. učitelj Jura Troje.

Mladi filmaši i filmašice na radionici će svladati osnove igranog filma (i u teorijskom i u praktičnom smislu), a film koji će njih dvanaestoro snimiti u okviru radionice bit će premijerno prikazan na zatvaranju ovogodišnje Žute Bibijade by RBA, u subotu 21. studenog na velikom platnu kina Europa.
Vjerujemo kako će se i film snimljen na ovogodišnjoj filmskoj stvaraonici, a premijerno prikazan u kinu Europa, predstaviti na festivalima namijenjenim dječjem stvaralaštvu, a filmskoj ekipi želimo puno sreće i uspjeha!

Jura Troje, voditelj filmske stvaraonice Žute Bibijade by RBA

Smišljam, pišem, režiram, snimam, montiram, ali zapravo najviše predajem i pričam o tome, nosim najtežu opremu i razvozim filmsku ekipu. Iza mene je 8 godina rada u osnovnoj školi ispunjenih filmom i rock glazbom, i 40-ak filmskih radionica za osnovnoškolce po cijeloj Hrvatskoj. Od važnijih filmsko-radioničkih trenutaka izdvojio bih prvu nagradu koju smo osvojili – za film Prikaze (Bibijadina stvaraonica 2012.) na Reviji filmskog stvaralaštva djece, i to jednu od stručnog žirija, i još jednu od dječjeg žirija. Izdvojio bih i radionicu koju sam vodio u Istanbulu, na Universal Kids Film Festivalu 2013. (gdje sam putovao s 11 filmaša od 10 do 12 godina), zatim iskustvo koje sam stekao kao voditelj hrvatske delegacije na Međunarodnom filmskom festivalu Giffoni Experience u Italiji; 2 godine kontinuiranog filmskog stvaranja, putovanja po festivalima i zajedničkog napredovanja sa svojom najboljom ekipom filmaša; 4 lijepe, kreativne i progresivne godine u klubu Blank gdje sam i počeo; 4 godine i 5 igranih filmova na ljetnim radionicama na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku; dugogodišnju suradnju s Four River Film Festivalom u Karlovcu (2 godine kao selektor i 3 godine kao voditelj festivalskih radionica) i dosadašnje 3 uspješne Bibijadine stvaraonice.