12.-20.11.2016.

Masterclass Christoph Thoke

UTORAK, 17. STUDENOG, 16 h, AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI
OTVORENO ZA JAVNOST
16 h Projekcija filma
17:30 h Masterclass

Masterclass: Koprodukcije u filmskoj industriji
(Uz projekciju filma O konjima i ljudima)

Za jedne, to je lijek za sve produkcijske potrebe, savršeni odgovor za financiranje vašeg filma i njegov plasman na međunarodnoj razini i na međunarodna tržišta. Nešto što jamči svijest publike o filmu, vidljivost filma, festivalski uspjeh. Za druge, koprodukcija je gubljenje vremena, mehanizam koji se bavi sam sa sobom, proročanstvo koje se ne ispunjava. Pomaže vam prikupiti novac i potporu ali ne pomaže vam zaraditi novac. Činjenica je, međutim, da broj koprodukcijskih tržišta, koprodukcijskih platformi i koprodukcijskih poticaja neprekidno raste u cijelom svijetu. Zar je sav taj trud uzaludan? Christoph Thoke, nagrađivani specijalist za koprodukcije, pokušat će dati odgovor na to i unijeti nešto svjetla u tamu. Govorit će i o svojem radu, služeći se primjerima iz svojih filmova poput Tropska bolest, Dvadeset devet palmi i O konjima i ljudima.

Christoph Thoke je njemački filmski producent. Njegovi su filmovi izabrani u 700 festivalskih selekcija i osvojili su 150 nagrada. Surađivao je s najuglednijim redateljima poput trostrukih canneskih pobjednika Jean-Pierrea i Luca Dardennea, dvostrukog canneskog pobjednika Brune Dumonta, Apichatponga Weerasethakula i Rachida Bouchareba. Nakon rada na izvršnim pozicijama u Bavaria Filmu, Taunus Filmu, Wiesbadenu i postprodukcijskom divu Cine Media Filmu, Christoph je pokrenuo i vlastitu produkcijsku kuću Thoke + Moebius Film. Godine 2007. osnovao je tvrtku Mogador Film (Berlin, Frankfurt, Mainz) koja sad producira i financira filmove za lokalno i međunarodno tržište.

 

 

O konjima i ljudima, Benedikt Erlingsson

Island, Norveška, Njemačka, 2013, 81’, boja, DCP

Sačinjen od šest međusobno povezanih basni od kojih svaka uključuje barem jednog konja i njegovog vlasnika, O konjima i ljudima je film o dvije duševne zvijeri ujedinjene u borbi protiv okrutne sudbine seoskog života. Ovo je seoska romansa o onom ljudskom u konjima i konjskom u ljudima. Ljubavna priča koja manje govori o konjskim, a više o ljudskim slabostima. U izvorniku doslovnog naziva „Konj u nama“, prošlogodišnji islandski kandidat za Oscara pronalazi način da o slabostima svojih ljudskih protagonista progovori iz neočekivane konjske perspektive tako da su konji sam jezik koji omogućava svojim vlasnicima međusobnu komunikaciju u neočekivanim obratima ovih nesvakidašnjih basni. Gledište je možda neobično, ali prizori su nezaboravni.

festivali i nagrade: Islandski kandidat za Oscara 2014.; San Sebastian Film Festival 2013 – najbolji novi redatelj; Tokyo International Film Festival 2013 – najbolji redatelj