12.-20.11.2016.

Masterclass Jesper Osmund

ČETVRTAK, 19. STUDENOG, 16h, DOKUKINO KIC
OTVORENO ZA JAVNOST
16 h Projekcija filma
17:30 h Masterclass

 

Masterclass: Montaža bez scenarija
(uz projekciju filma Banane!*)

Danski filmski montažer Jesper Osmund podijelit će s nama svoje 25-godišnje iskustvo. Osvrnut će se na svoj rad i kako doživljava svoju ulogu montažera, a osobito pripovjedača, kako se posvećuje stvaralačkom procesu i kako surađuje s redateljem.

 

Jesper Osmund montirao je svoj prvi dugometražni film 1991. godine, nakon što je godinama radio kao asistent montaže. Zatim je montirao još nekoliko dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, mini-serija i stotine reklama, sve dok se sredinom devedesetih nije odlučio prebaciti na dokumentarne filmove. Do danas je montirao više od 50 dokumentaraca, od kojih su mnogi nagrađivani u svijetu. Posljednjih je godina uglavnom usredotočen na međunarodne dugometražne dokumentarne produkcije. Počeo je držati i seminare i predavati na Pitching i RoughCut radionicama u organizaciji EDN-a, IDF-a i IDFAcademyja. Neki od novijih filmova na kojima je radio su: Harbour Of Hope, kontroverzne Banane!*, prikazane na više od 100 festivala, zatim Long Distance Love, Imagen, The Well i Together.

 

Banane!*, Fredrik Gertten
Švedska, Danska, 2009, 83’, boja, HD

Juan „Accidentes“ Dominguez radi na svojem dosad najvećem slučaju. U ime dvanaest radnika tvrtke Nicaraguan banana suočava se s korporacijom Dole Food zbog upotrebe zabranjenih pesticida koji uzrokuju sterilnost. Film prati tijek pravnog spora s korporacijskim divom te baca novo svjetlo na politiku hrane. Korporacija Dole Food tužila je redatelja i producente nakon prikazivanja filma na Los Angeles Film Festivalu 2009. godine, što je rezultiralo povlačenjem sponzora i uklanjanjem filma iz natjecateljskog programa festivala. Dole Food odbacio je optužbe nakon burnih reakcija javnosti u koju se umiješao čak i švedski parlament, koji je preuzeo inicijativu prikazivanja filma.

festivali i nagrade: Los Angeles Film Festival 2009; FICA International Festival of Environmental Film and Video 2010 – nagrada publike; Green Oscar 2010 – International Green Film Award; Berlinale 2010.