12.-20.11.2016.

Masterclass Tamar van den Dop

SRIJEDA, 18. STUDENOG, 16:30 h, KINO TUŠKANAC
OTVORENO ZA JAVNOST
15:30 h Projekcija filma
17:15 h Masterclass

Masterclass: Kako napraviti film za mlade?
(uz projekciju filma Supernova)

 

Zagreb Film Festival i Eye to Eye inicijativa donose masterclass Tamar van den Dop, nizozemske redateljice (Blind, Schat, Supernova) i glumice Oscarom nagrađenog filma Character, koja će govoriti o radu na filmu Supernova i napraviti dubinsku analizu filma, govorit će o suradnji s glumcima na filmu, posebice s glumicom Gaite Jansen. Masterclass će se održati nakon projekcije filma Supernova u sklopu programa PLUS pa će tako redateljica s mladima razgovarati o njihovoj motivaciji za odlazak u kino na projekcije namijenjene mladoj publici.

Tamar van den Dop diplomirala je na Kazališnoj akademiji u Maastrichtu. Glumila je u Oscarom nagrađenom filmu Character i drugim filmovima. Kratki film Lot koji je režirala bio je nizozemski kandidat za Oscara 2002. godine. Lot je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Međunarodnom filmskom festivalu u Avanci, nagradu publike i posebnu nagradu žirija na Film Festival Premier Plans 2003. te nagradu Golden Gate na najbolji kratki film na San Francisco Film Festivalu 2003. I njezin sljedeći film Schat bio je nizozemski kandidat za Akademijinu nagradu 2004. godine. Njezin prvi dugometražni film Blind (2007.) imao je premijeru na Toronto Film Festivalu, a osvojio je Movie Squad Junior Award na Nizozemskom filmskom festivalu. Scenarij tog filma, čija je autorica također Tamar van den Dop, nominiran je za prestižnu nagradu za scenarij HNK na Sundanceu.

 

 

Supernova, Tamar van den Dop
Nizozemska, Njemačka, Belgija, 2014, 102’, boja, DCP

„Ovdje nema ničega“ opisuje petnaestogodišnja Meis svoj dom. Njihova skromna, obiteljska kuća doista se i nalazi usred ničega, okružena tek ravnim krajolikom. U njoj Meis živi sa svojom paranoičnom majkom – koju glumi sama redateljica – letargičnim ocem i dementnom bakom, a vrijeme krati vožnjom na biciklu, razmišljanjem o nastanku svijeta, molekulama, gravitaciji i eksplozijama zvijezda. Često odlazi do starog mosta gdje uživa u sunčanju i prepušta se erotskim maštarijama. A onda se jednog dana događa sudar. Vozač je mlad i zgodan. Osvježavajuće neobična i vedra priča o odrastanju i seksualnom sazrijevanju jedne djevojke.

festivali i nagrade: Berlinale 2014; Chicago International Film Festival 2014; Motovun Film Festival 2014; Xining International Film Festival 2014 – Grand Prix; Brasilia International Film Festival 2014