12.-20.11.2016.

Moj prvi scenarij

Moj prvi scenarij

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na vlastitom scenarističkom projektu uz vodstvo dvojice vrsnih mentora (script doctora). Na temelju prijava pristiglih doslovce sa svih strana svijeta na otvoreni poziv za sudjelovanje na radionici naša je komisija odabrala šest scenarističkih projekata filmaša, autora ili koautora kratkometražnih, dokumentarnih ili animiranih filmova koji trenutačno rade na izradi prvog scenarija za dugometražni film.

 

Mentori

Srđan Koljević scenarist je i redatelj, rođen 1966. u Sarajevu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, gdje danas i predaje. Autor je ili ko-autor scenarija za 11 dugometražnih igranih filmova, a po vlastitim scenarijima sam je i režirao tri igrana filma. Filmovi na kojima je radio prikazivani su i nagrađivani na najpoznatijim međunarodnim festivalima. Tri filma koja je radio bili su nacionalni kandidati za Oscara, a jedan („Klopka“) je ušao u uži izbor od osam nominiranih. Jedan od najnagrađivanijih scenarista u regiji, višestruki dobitnik svih domaćih priznanja u ovom području, kao i niza europskih filmskih nagrada. Film „Krugovi“, snimljen prema njegovom scenariju, nagrađen je nizom priznanja, među kojima su i nagrade na Sundance Film Festivalu te Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Pjer Žalica rođen je u Sarajevu 1964. godine. Diplomirao je režiju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, gdje danas predaje režiju i čiji je trenutni dekan. Predavao je na različitim akademskim ustanovama u Europi i SAD-u. Žalica je jedan od partnera u produkcijskoj kući Regresh. Autor je i redatelj brojnih TV-emisija, serija, reklama, glazbenih i promotivnih videospotova, kao i više kazališnih predstava, kratkih filmova, dokumentaraca („Mostar Sevdah Reunion”, „Rob”) i tri dugometražna igrana filma („Gori vatra”, „Kod amidže Idriza”, „Orkestar”). Producirao je nekoliko kratkih filmova i jedan dugometražni film. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Član je Europske filmske akademije i nadzornog odbora Sarajevskog filmskog centra.

 

Polaznici i projekti:

Tobias Gundorff Boesen (Danska): Akvarij

Nakon sve češćih sukoba s majkom i psihijatrijske dijagnoze, 13-godišnja Erika bježi od kuće u Kopenhagen, nadajući se pronaći oca kojeg odavno nije vidjela i kojeg idealizira. U gradu upoznaje 52-godišnjeg razočaranog beskućnika Iba. Njih dvoje formiraju krhki savez. Zajedno kreću u veliku pustolovinu kroz razne društvene slojeve i kopenhašku svakodnevnicu, u potrazi za nekom odraslom osobom koja bi im mogla dati odgovore i smisao života u današnjem složenom svijetu.

Tobias Gundorff Boesen rođen je 1985. godine. Diplomirao je karakternu animaciju 2010. godine. Studirao je filmsku režiju na alternativnoj danskoj filmskoj školi Super 16 i diplomirao 2014. U svojim radovima Tobias kombinira animirani i igrani film. Filmografija: Planes in the Night (2014.), A Doll’s House (2013.), Touch of Magic (2012.), Ghost (2011.), Out of a Forest (2010.).

Status projekta
Očekuje rezultate natječaja Danskog filmskog instituta za niskobudžetni igrani film, ovisno o revidiranom treatmentu (bit će razvijan i u Zagrebu) i revidiranom planu produkcije. Sudjelovao na radionici za razvoj projekata Talinn Black Nights Film Festival

Kontakt
Zentropa Stormtroopers
Producers: Anders Wøldike Schmith, Nadja Nørgaard
Anders.woeldike@filmbyen.dk
Nadja@wolfproductions.dk

 

Dana Budisavljević (Hrvatska): Dianina lista

Sinopsis

Dianina lista je igrano-dokumentarni film u kojem se isprepliće priča Diane Obexer Budisavljević, Austrijanke koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja djece iz logora Nezavisne države Hrvatske i preživjelih, danas osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu saznali tko ih je spasio.

Dana Budisavljević rođena je 1975. godine u Zagrebu. Radila je kao montažerka, producentica i redateljica dokumentarnih i kratkih igranih formi te osnivačica i suradnica više filmskih festivala. Zajedno s Olinkom Višticom osnovala je produkcijsku kuću Hulahop. Uz filmsku produkciju, Hulahop je od 2007. organizator Animafesta Zagreb te partner Muzeja prekinutih veza. Izabrana filmografija: Lijepo mi je s tobom znaš (2015), Zagreb - Dolac Market (2015.), Nije ti život pjesma Havaja (2012), Zemlja znanja (2011.), Onda vidim Tanju (2010), Mijenjam svijet (2007-2011), Veliki brodolomi Jadrana (2016.) Sve 5! (2004.), Novo, novo vrijeme (2001.), Godine hrđe (2000.)

Status projekta
Podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija i za produkciju, podržan od MEDIA-e za razvoj projekta (single project development), podržan od Slovenskog filmskog centra za manjisku koprodukcija

Kontakt
Hulahop
+385 91 523 87 09
info@hulahop.hr

 

Dalija Dozet (Hrvatska): Drenje

Sinopsis

Kako bi privela studij kraju, Marta je primorana doći u mjesto Drenje u kojemu se nalazi takozvana «kažnjenička kolonija» ekscentričnog profesora Markovića. Po dolasku, uviđa da je projekt vezan uz dugogodišnje istraživanje katasrofe koja utječe na okolinu i sva živa bića u njemu. U Drenju se pri snimanju zvukova u prirodi pojavljuju neobjašnjive smetnje čije se posljedice povezuju i s ponašanjem stanovnika. Iz početne nezainteresiranosti i inercije, Marta postupno postaje dio Drenja, niti ne pomišlja da se vrati u grad. Sve što želi je ostati i shvatiti uzroke katastrofe koje je i sama počela osjećati.

Dalija Dozet rođena je 1987.u Osijeku. Završila jednogodišnji program filmske režije na FAMU-u u Pragu. Diplomirala režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirala je nekoliko kratkih igranih filmova za koje je i napisala scenarij, a trenutačno razvija svoj prvi scenarij za dugometražni igrani film Drenje. Filmografija: Ljevoruki (2015.), Zapis 2 (2013.), Malo zraka (2014.), 6 pola 7 (2014.).

Status projekta
Podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija

Kontakt
Dalija Dozet
dalija@gmail.com
Tena Gojić
tena.gojic@gmail.com

 

Ivan Sikavica (Hrvatska): Godina svinje

Godina svinje odmotava godinu dana u životu trojice prijatelja. U državi koja sebe naziva predizbornom floskulom, „društvom znanja“, oni traže zaposlenje na temelju sposobnosti i kvalifikacija, no nailaze samo na ona vrata iza kojih ih čeka odbijenica za posao. S obzirom da država i njena politika podržavaju takav sustav, protagonisti su prisiljeni na alternativne oblike preživljavanja.

Ivan Sikavica diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Završava studij režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član DHFR-a. Dosad je napravio pet kratkih igranih fimova. Scenarij Godina svinje njegov je prvi dugometražni projekt. Filmografija: Ko da to nisi ti (2014.), Babysitter (2013.), Sin (2013.), Špansko kontinent (2010.).

Status projekta
Podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija

Kontakt
Ivan Sikavica
0915640096
isikavica@yahoo.com

 

Kyla Simone Bruce (UK), Gorana Jovanović (Srbija): The Cockatoo Inn

Priča o dvije djevojke koje stare, ali ne odrastaju. Bambi želi noć strasti sa svojim bivšim i zato odlazi u velšku pivnicu Cockatoo Inn, gdje će se poševiti prvi put nakon dvije godine. Njen najbolji prijatelj Al tek je izašao iz zatvora i insistira da pođe s njom. Dok putuju zemljom, Al izaziva probleme. Usput sreću više ljudi. Svi oni utječu na njihovo putovanje i naposljetku ih natjeraju da razmisle o svojem kursu.

Kyla je diplomirala na Londonskoj filmskoj školi. Njezin film The Interpreter bio je u konkurenciji za nagradu BAFTA za kratki film 2015. godine, a osvojio je nagradu za najbolji studentski kratki film na Londonskom festivalu kratkih filmova. Gorana je studirala scenarij i režiju u Beogradu i Londonu. Royal Television Society nominiralo je njezin film Kralj za jedan dan za Studentsku televizijsku nagradu.

Status projekta
U razvoju

Kontakt

Ohna Falby
Life to Live Films Ltd
T: + 44 207 407 7755
M: +44 7768 512 689
ohnafalby@gmail.com
kylasimone@live.co.uk
goranajjovanovic@gmail.com

 

Máté Fazekas  (Mađarska): To be renovated

Buda (44) je hladan i profesionalan sudski podvornik. Jednog dana zapadne ga da izbaci iz stana sredovječnu hipijevku. Ona se, međutim, ne da. Njemu sukob s njom postane opsesija. Situacija dovodi ženu do tragične odluke: ona se raznese uz pomoć plinske boce jer ne želi izgubiti svoj dom. Buda se ne osjeća odgovornim za tragediju, ali ga jedna organizacija za zaštitu građanskih prava prijavi zbog nehotičnog umorstva. Boreći se s grižnjom savjesti, Buda pokušava dokazati nevinost i sudu i sebi.

Máté Fazekas rođen je 1988. godine. Studirao je filmsku teoriju i povijest, a kasnije i scenarij, na Sveučilištu ELTE u Budimpešti. Trenutačno je slobodni scenarist i nedavno je dovršio dvogodišnji angažman na razvoju priče za najpopularniju mađarsku TV seriju. Producira kratke filmove i piše scenarij za njih. Trenutačno razvija TV seriju za HBO Mađarska koja se temelji na njegovim zamislima.

Status projekta
Podržan od Mađarskog nacionalnog filmskog fonda za razvoj scenarija, sudjelovao na radionici u Midpointu (Central European Script Center)

Kontakt
Máté Fazekas
fmate88@gmail.com
Gábor Osváth
Filmfabriq Studio
gosvath@gmail.com