12.-20.11.2016.

Plasman i distribucija kratkometražnog filma

SRIJEDA, 18. STUDENOG, 15 h, ZAGREBAČKI PLESNI CENTAR
OTVORENO ZA JAVNOST
 

Plasman i distribucija kratkometražnog filma

Među aktivnostima kojima obilježavamo desetu godišnjicu programa Kockice, prikazat ćemo kratke filmove s uglednih festivala koji promoviraju kratki metar i njegove autore – program Directors' Fortnight s Canneskog filmskog festivala i one s portugalskog festivala kratkog filma Curtas Vila do Conde. Već nekoliko desetljeća ti festivali predstavljaju izvanrednu odskočnu dasku i referencu za mnoge svjetske filmaše. Oni odabiru i promoviraju smjele i izuzetno inovativne pristupe snimanju filmova – onakve kakve omogućava samo kratki format.

Program Directors' Fortnight pokrenulo je Udruženje francuskih redatelja neposredno prije početka majskih zbivanja 1968. godine. Odlikuju ga neovisan duh i činjenica da nije natjecateljske prirode, što mu je omogućilo da bude rasadnik prestižnih autora kao što su Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, Jim Jarmusch i drugi. Selektorica kratkih filmova za Fortnight, Laurence Reymond, predstavit će uzbudljiv program sastavljen od najnovijih filmova s nekoliko posljednjih izdanja festivala.

Festival Curtas Vila do Conde nudi selekciju vrlo kvalitetnih filmova i medijske umjetnosti. Fokusiran je ne samo na otkrivanje novih filmova i autora, već i na ono najbolje od filma kao umjetnosti. Svake godine predstavlja izbor suvremenih kratkih filmova iz cijelog svijeta, istovremeno uspostavljajući veze između kratkog i dugog metra, glazbe i filma, umjetnosti i kinematografije. Salette Ramalho, dugogodišnja selektorica festivala, predstavit će nam izbor nekih od najznačajnijih portugalskih filmskih autora zadnjih godina.

Selektorice oba festivala predstavljat će izabrane filmove i sudjelovati u panel diskusiji o ključnim pitanjima vezanim za produkciju i međunarodnu distribuciju kratkih filmova, naročito unutar mreže filmskih festivala. Uz Salette i Laurence, u diskusiji će sudjelovati Mario Kozina iz Hrvatskog audiovizualnog centra i Boris T. Matić (direktor ZFF-a i producent). Najprije će reći nešto o stanju u industriji kratkog filma danas, a zatim će razgovarati o uspješnim hrvatskim kratkim filmovima u postojećim uvjetima. Pritom će se dotaknuti rada po narudžbi, crowdfundinga i općenitog know-howa na tom području. Hrvatski audiovizualni centar postigao je značajan uspjeh u promicanju svojeg programa kratkih filmova, što je rezultiralo i značajnim uspjehom u međunarodnim festivalskim krugovima. O tome će govoriti Mario Kozina. Boris T. Matić podijelit će svoje iskustvo producenta omnibusa kratkih igranih filmova Zagrebačke priče, koji su prikazani na nekim od najprestižnijih međunarodnih filmskih festivala.

 

Sudionici diskusije dat će publici pregled procesa stvaranja filma iz vlastitog iskustva: kako osigurati sredstva, kako producirati kratki film te, na kraju, kako ga distribuirati i promovirati kroz međunarodne festivale i kroz prodaju.

 

Vanja Kaluđerčić, Sarajevo Film Festival, savjetnica i selektorica

Savjetnica i selektorica različitih međunarodnih filmskih festivala, uključujući Filmski festival u Motovunu, Human Rights Film Festival, ZagrebDox Pro te Animafest. Radila je kao voditeljica nabave pri Uredu za koprodukciju u Parizu te kao voditeljica platforme Paris Project u okviru filmskog festivala Paris Cinema. Na Europskom filmskom festivalu Les Arcs radila je kao voditeljica koprodukcijskih projekata. Kao selektorica i savjetnica trenutačno radi za Sarajevo Film Festival.

 

Salette Ramalho, Curtas Vila do Conde, selektorica

Rođena u Villi de Conde 1977. godine. Studirala je arhitekturu, a zatim diplomirala slikarstvo. Od 1997. do 2007. bila je članica odbora direktora i selektorica festivala Cineclube de Vila do Conde. Godine 2011. bila je članica žirija za financiranje kratkih i dugih animiranih filmova, animiranih serija i dokumentarnih projekata. Od 2009. članica je komisije za selekciju filmova za Međunarodni filmski festival Curtas Vila do Conde. Radi kao voditeljica međunarodne promocije i distribucije kratkih filmova u Portugalskoj agenciji za kratki film, tijelu koje je osnovao festival Curtas Vila do Conde.

 

Laurence Reymond, Director's Fortnight, selektorica kratkih filmova

Od 2003. radi za razne distribucijske tvrtke u Parizu. Za Le Pacte je počela raditi 2007. kao asistentica za nabavu filmova, a zatim kao direktorica produkcije. Filmska je kritičarka. Godine 2011. bila je selektorica Festivala europskog srednjemetražnog filma u Briveu (Francuska). Iduće godine postala je članicom komisije Director's Fortnight za selekciju kratkih filmova. Bila je koordinatorica programa za Festival du Nouveau Cinema u Montrealu. Članica je komisije Međunarodnog filmskog festivala Entrevues – Belfort. Uz to radi i kao savjetnica za FCVQ (Festival de Cinéma de la Ville de Québec).

 

Mario Kozina, predstavnik Hrvatskog audiovizualnog centra

Rođen 1987. u Zagrebu. Magistar je komparativne književnosti. Radi u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra, stalni je suradnik nekoliko festivala u Hrvatskoj (25 FPS, Zagreb Film Festival, ZagrebDox) i inozemstvu (Rotterdam) i jedan je od urednika filmskog časopisa Filmonaut.

 

Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala

Osnivač, prvi direktor i suvlasnik Motovun Film Festivala te osnivač i direktor Zagreb Film Festivala, jednog od najvećih filmskih festivala u Hrvatskoj. Od 2008. godine, kroz svoj angažman na ZFF-u, vodi zagrebačko kino Europa. Predsjednik je produkcijske kuće Propeler film. Dobitnik je dvije Zlatne arene za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu. Dosad je producirao više od deset igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova i više od dvadeset kratkih. Mnogi od njih prikazani su na najvažnijim filmskim festivalima, poput Berlinalea i Cannesa.