12.-20.11.2016.

Promocija knjige: Napiši scenarij – prvi hrvatski scenaristički priručnik

PONEDJELJAK, 16. STUDENOG, 19 h, KINO TUŠKANAC
OTVORENO ZA JAVNOST

Promocija knjige: Napiši scenarij – prvi hrvatski scenaristički priručnik

Napiši scenarij autorice Jasmine Kallay prvi je hrvatski scenaristički priručnik, a nastaje u okviru djelatnosti Palunka, scenarističke edukativne platforme pri Hrvatskom filmskom savezu. Branko Belan 1960. je godine objavio Scenarij – što i kako, jedino izvorno domaće djelo posvećeno pitanjima scenaristike, no ono je, kontekstualno svome vremenu, prvenstveno bilo uvod u filmološka razmišljanja i filmsku dramaturgiju općenito. Otada nije bilo izdanja koje bi na specifičan i cjelovit način fokusirano pristupilo scenarističkoj teoriji i praksi. Napiši scenarij napisan je s namjerom da unaprijedi ovu, neovisno o suvremenom razvoju struke, i dalje zanemarenu nišu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva.

Priručnik obuhvaća osnovna područja pisanja scenarija, kao što su izgradnja strukture, lika, dijaloga i korištenje dramaturških tehnika; zatim praktične sadržaje poput formatiranja scenarija te teme iz audiovizualne industrije nezaobilazne za onoga tko se ozbiljno želi posvetiti scenarističkom radu i usavršavanju. Ova knjiga pritom nije jednokratni događaj već je uvod u buduću Palunkovu scenarističku ediciju, koja se razvija u tiskanoj i elektroničkoj formi te online-ekstenziji u obliku videolekcija. Čitav projekt dio je šire inicijative kojom Palunko sve svoje dosadašnje aktivnosti kojima se bavi od 2003. godine, objedinjuje u jedan krovni program posvećen izvaninstitucionalnom i cjeloživotnom teoretskom obrazovanju za scenariste u području filma, televizije, interneta, transmedije i videoigara.

Projekt se realizira u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Više informacija potražite na portalu Palunko.

 

 

Dr. sc. Jasmina Kallay

Hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica te stručnjakinja za transmediju i videoigre. Doktorirala je interaktivnu scenaristiku pri University College Dublin te također radi kao predavačica, umjetnička savjetnica za Kreativnu Europu (potpogram MEDIA) i script editor za domaće i međunarodne institucije i produkcijske kuće. Autorica je romana za mlade Beat Girl, prema kojem je snimljena britanska TV-serija koja je 2013. godine bila nominirana za Međunarodni Emmy, i knjige Gaming Film (2013.), o utjecaju videoigara na suvremeni film.