12.-20.11.2016.

O festivalu

13. Zagreb Film Festival – 14. – 22.11.2015.

Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija, Alexandrosa Avranasa, pa čak i Georgea Clooneyja. Natjecateljski program Kockica najavio je i širu publiku upoznao s brojnim novim imenima na domaćoj filmskoj sceni koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije, već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (primjerice, Matija Kluković, Juraj Lerotić, Sara Hribar, Hana Jušić, Ivan Sikavica, Sonja Tarokić, Tin Žanić i dr.), uz sustavno promoviranje  hrvatskog kratkometražnog filma. Kockice ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima.

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu,  održati u studenom, točnije od 14. do 22. studenog na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i Tuškanac, MSU, Zagrebački plesni centar i dr). Također, Festival će ove godine trajati jedan dan duže, što nam donosi još veći broj projekcija, ali i filmova i programa.

Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da ćemo retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježiti 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja koji važan dio svog stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bit će popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa za domaće medije.

Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine činit će pet debitantskih naslova značajnih bosansko-hercegovačkih redatelja, Velikih 5 već tradicionalno donosi odabranih nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i Bib PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 4. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Na prethodna tri izdanja sudjelovalo je ukupno 18 projekata iz različitih europskih država, od kojih je veliki broj na sigurnom putu prema realizaciji. Primjerice, ove su godine domaćim projektima Zbornica Sonje Tarokić i Garbura Josipa Žuvana (polaznici radionice 2013. godine), kao i scenariju Čovjek iz Katange prošlogodišnjeg sudionika Radislava Jovanova Gonze, odobrena sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj projekta.  

Generalni pokrovitelj Festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba,Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa - potprogram MEDIA. Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu financijskih izvještaja Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival 2015. godine