12.-20.11.2016.

Curtas Vila do Conde: izbor portugalskih kratkih filmova

Posljednjih šesnaest godina produkcija portugalskih kratkometražnih filmova značajno je porasla, ali i postala kreativnija i profesionalnija. Nikad još nije proizveden tako velik broj kratkih filmova koji su toliko kvalitetni i raznoliki. Paralelno s tim, povećala se i pažnja koju međunarodna zajednica pridaje portugalskim autorima, što se očituje i u brojnim osvojenim nagradama i festivalskim selekcijama. Ovaj program prikazuje bogatstvo portugalske kinematografije kroz neke od njezinih najznačajnijih predstavnika posljednjih godina: João Pedro Rodrigues, Miguel Gomes, Manuel Mozos, João Salaviza and Susana Nobre.

 

 

Kraljevo tijelo

João Pedro Rodrigues

O corpo de Afonso

Portugal, 2013, 32’

Kako bi izgledao prikaz tijela prvog portugalskog kralja Doma Afonsa Henriquesa, koje je bilo podvrgnuto neprestanoj mitologizaciji kroz portugalsku povijest?  

Pjesma svih stvorova

Miguel Gomes

Cântico das criaturas

Portugal, 2006, 24’

Assisi, 2005. godine. Trubadur šeće ulicama rodnoga grada Sv. Franje Asiškog, pjevajući i svirajući Pjesmu brata sunca (odnosno Pjesmu svih stvorova) koju je Sv. Franjo napisao u zimi 1224. godine. 

Strokkur

João Salaviza

Strokkur

Portugal, 2011, 8’

Manje od 100 km od Reykjavika nalazi se Strokkur. Zemljin ožiljak koji odbija zacijeliti; rana iz koje kipuća voda šiklja svakih sedam minuta. Glazba i film gotovo se sami stvaraju.

Suđenja, egzorcizmi

Susana Nobre

Provas, Exorcismos

Portugal, 2015, 25’

Óscar je 25 godina proveo radeći za istu tvornicu. Sada čeka ishod suđenja. Proizvodnja je zaustavljena, plaće već dugo neisplaćene, a Óscar i njegovi kolege i dalje se pojavljuju na radnim mjestima nadajući se da će zadržati... Više

U slavu portugalskog filma

Manuel Mozos

A glória de fazer cinema em Portugal

Portugal, 2015, 15’

Portugalski pisac José Régio 1929. u pismu Albertu Serpi izrazio je želju za stvaranjem filmova. Skoro 90 godina ništa se nije znalo o ishodu. Otkriće starih filmskih rola u posjedu kolekcionara možda otkriva kraj te priče.