12.-20.11.2016.

Biraju se članovi dječjeg žirija za europskog Oscara!

Postani član/ica žirija, sudjeluj u Danu filma za mladu publiku i daj svoj glas najboljem europskom filmu za djecu!

Drugu godinu za redom kino EuropaZagreb Film Festival sudjeluju u Danu filma za mladu publiku, koji već četvrtu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održat će se 8. svibnja u čak 29 europskih gradova, a kino Europa i ZFF predstavljat će Zagreb i Hrvatsku

Svaki od 29 gradova oformit će dječji žiri koji će tijekom istog dana pogledati sva 3 nominirana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasovati za svoje favorite. Filmu s najvećim brojem glasova po završetku događanja bit će dodijeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za djecu. Dodjelu koja će se održati u ranim večernjim satima u Erfurtu bit će moguće pratiti putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu. 

Na samom događanju predstavljaju se tri europska filma za djecu nominirana za Nagradu mlade publike; švedski film 'Girls Lost', francuski film 'Miss Impossible' i turski film 'Rauf'. Među gradovima koji sudjeluju u projektu uz Zagreb nalaze se i Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona, London i mnogi drugi.

Svi zainteresirani mladi filmoljupci od 12 do 14 godina koji su u mogućnosti prisustvovati cjelodnevnom događanju 8. svibnja, mogu se prijaviti tako da pošalju kratko motivacijsko pismo i kritiku svog najdražeg filma, poštom na adresu: Kino Europa – Kino Bibijada, Varšavska 3, 10000 Zagreb ili e-mailom na: katarina@zagrebfilmfestival.com. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail). Prijave traju do 25. travnja, a odabrane članove žirija objavit ćemo do 27. travnja. Projekcije filmova započinju u 9 sati i traju do 17 sati, u pauzama članovi žirija uz stručne moderatore sudjeluju u razgovorima i analizama filmova te nakon zadnje projekcije glasovanjem odlučuju o finalnom dobitniku nagrade.

Prošle godine na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, a film kojemu su dodijelili najveći broj glasova, talijanski Nevidljivi dječak u režiji Gabrielea Salvatoresa, osvojio je finalno Nagradu mlade publike ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika.

Europska filmska akademija (European Film Academy - EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je švedski redatelj Ingmar Bergman. Ona ujedinjuje više od 3000 filmskih djelatnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) po četvrti put dodjeljuje se Nagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu.