12.-20.11.2016.

Neonski bik: pogled iza kulisa brazilskog rodea

Čak dva filma iz glavnog programa ZFF-a dio su pravog "booma" latinoameričkog filma koji je obilježio ovogodišnji Filmski festival u Veneciji  - glavnu nagradu festivala, Zlatnog lava, osvojio je film Izdaleka Lorenza Vigasa (Venezuela, Meksiko), a u programu Horizonti nagradu žirija odnio je film Neonski bik Gabriela Mascara (Brazil, Urugvaj, Nizozemska). 

Neonski bik je  divlje senzualan i opčinjavajuć pogled iza kulisa brazilskog rodea. U središtu priče nalazi se Iremar koji radi na vaquejadi, tradicionalnom brazilskom rodeu u kojem dva kauboja imaju cilj što preciznije i spretnije srušiti bika na tlo. Iremar je zadužen za brigu o bikovima. On živi u kamionu kojim se prevoze životinje, a koji dijeli sa svojim kolegama: Galegom, egzotičnom plesačicom, vozačicom kamiona i majkom živahne, nestašne djevojčice te Zéom, također timariteljem. Njih troje zajedno čine neobičnu, ali veoma blisku obitelj. No sjeveroistok Brazila se mijenja, a zajedno s njim i Iremar u kojem je razvoj tekstilne industrije probudio nove ambicije. Njišući se u svojoj mreži u stražnjem dijelu kamiona, on sanjari o različitim dizajnima, šljokicama i predivnim tkaninama stvarajući u glavi vlastite seksi modne dizajne.

Film je djelo redatelja Gabriela Mascara čiji je prvi filmVjetrovi kolovoza premijerno je prikazan u Locarnu, a Neonski bik je njegov drugi igrani film za koji je u Veneciji u sklopu programa Horizonti osvojio Posebnu nagradu žirija, a film je prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.