12.-20.11.2016.

Obiteljski film u psećem ruhu

Uz Kućnu njegu, prvi češki film u glavnom programu ZFF-a, Obiteljski film zabavni je spoj elegantno mračne, nepredvidive crne komedije i obiteljske drame u kojem standardna situacija „sam u kući“ prerasta u najgori mogući scenarij za svaki od likova, čak i za obiteljskog ljubimca.

Slovenski redatelj Olmo Omerzu inspiraciju za film dijelom je dobio nakon čitanje kratke novinske vijesti o psu koji nakon havarije nekoliko tjedana uspijeva sam preživjeti na pustom otoku. Toliko ga je obuzela ideja o psu Robinzonu da je u svoju priču o praškom dobrostojećem paru koji odlazi na krstarenje po Indijskom oceanu dok u Pragu ostaje njihovo dvoje djece, ubacio čitavu radnju sa psom koji se bori za opstanak i istovremeno postaje simbol obitelji, katalizator njihovih problema i možda jedini sposoban za ponovno okupljanje raspadajuće obitelji. 

Prije studija režije na praškoj akademiji FAMU, Olmo Omerzu radio je kao strip crtač i bio član uredničkog kolegija slovenskog magazina Stripburger. Njegov diplomski rad i prvi dugometražni film, Prilično mlada noć nakon uspješne premijere u programu Forum na 62. Berlinaleu, pozvan je na brojne međunarodne festivale, gdje je i osvojio nekoliko nagrada.

Obiteljski film bit će prikazan u glavnom programu Zagreb Film Festivala u tri termina, u kinu Europa i Tuškanac. Više na našem rasporedu