12.-20.11.2016.

Otvoren KinoKino Festival!

U srijedu, 16. ožujka u kultnom zagrebačkom kinu Europa projekcijom indijskog filma Duga redatelja Nagesha Kukunoora otvoreno je prvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino, a uoči projekcije posjetitelje je zabavljao dječji rock bend Vodene kozice. Publici su se u ime organizacije KinoKino Festivala obratile direktorica Festivala, Selma Mehadžić, i koordinatorica Festivala, Katarina Crnčić, koje su naglasile važnost pokretanja pravog međunarodnog festivala igranog filma namijenjenog u prvom redu najmlađima.

Osim spomenutog filma najmlađu će publiku tijekom pet dana trajanja Festivala, sve do nedjelje, 20. ožujka, razveseljavati filmski junaci iz gotovo trideset igranih filmova za djecu sa svih strana svijeta: od Švedske i Estonije do Indije i Australije. U glavnom programu nalaze se i dva ostvarenja koja na KinoKino Festival pristižu direktno s jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea: dirljivo tursko ostvarenje Rauf te zabavan njemački film Same u kućiRauf je ujedno i jedan od tri filmova upravo nominiranih za Nagradu mlade publike za najbolji europski film za djecu, svojevrsnog europskog dječjeg Oscara, koju dodjeljuje Europska filmska akademija (EFA). Jedan od omiljenih dječjih žanrova, pustolovni film, bit će predstavljen estonskim ostvarenjem Tajna družina Juhograda, dok će dugometražnu natjecateljsku sekciju upotpuniti i australski film Oddball, snimljen prema istinitoj zgodi o junačkom pothvatu psa koji je spasio koloniju pingvina. Još jedan simpatičan pas u fokusu je i južnokorejske komedije Kako ukrasti psa. O složenosti odrastanja i unutarnjim nesigurnostima koje prate pubertet publiku će poučiti 11-godišnji Rik, junak šarmantne nizozemske komedije Mali gangster, kao i malena Stella, koja će se u filmu Moja sestra mršavica uvjeriti da nitko nije savršen, pa ni njezina starija sestra. U kratkometražnoj natjecateljskoj sekciji prikazat će se ukupno devet međunarodnih ostvarenja razvrstanih u dva bloka s nazivima Svaki dan otkrivam (namijenjen uzrastu 7+) i Nema šale (za uzrast 10+). Među odabranim filmovima nalazi se i jedan domaći predstavnik: film Goranova ulica hrvatskog redatelja Matije Vukšića, poznatog po dokumentarnim filmovima Benjamin i Djeca tranzicije

O najboljim filmovima u natjecateljskim kategorijama odlučivat će profesionalni i dječji žiri. Tročlani profesionalni žiri ove godine čine programska koordinatorica jednog od najznačajnijih filmskih festivala za djecu Zlin Film Festivala, Jaroslava Hynštová, slovenski redatelj Miha Hočevar (Mi idemo svojim putem) te hrvatski redatelj Daniel Kušan (Koko i duhovi, Ljubav ili smrt), dok je dječji žiri sastavljen od sedmero osnovnoškolaca: Lorna Ilić, Rok Jakopobić Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec. Njihove odluke bit će obznanjene na službenom zatvaranju festivala u subotu, 19. ožujka u 19 sati, kada će izvan konkurencije biti prikazan jedan od klasika jugoslavenske kinematografije i dobitnik venecijanskog Zlatnog lava 1961. – Izgubljena olovka Fedora Škubonje.

U popratnom programu Klasici s redateljem prikazat će se tri kultna ostvarenja po izboru hrvatskih redatelja Vinka Brešana, Antonija Nuića i Danila Šerbedžije – Vuk samotnjak Obrada GluščevićaBugsy Malone Alana ParkeraTko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, dok je program Moj prvi odlazak u kino namijenjen djeci predškolske dobi koja se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Filmske projekcije pratit će razgovori s moderatorima, a u suradnji s udrugom Bacači sjenki i festivalom Kratki na brzinu održat će se i četiri radionice vezane uz film i srodne teme. Najmlađa će publika tako imati priliku doživjeti potpuno festivalsko iskustvo koje će, uz filmske, pružiti i druge sadržaje te mogućnost produženog boravka u kinu.

Ulaznice (po cijeni od 15 kn) se mogu kupiti na blagajni kina Europa ili putem internetske stranice www.kupiulaznicu.hr. Onima koji kane odgledati veći broj filmova preporuča se kupovina festivalske propusnice, KinoKino maratonac, po cijeni od 55 kn. Filmski program koji se održava u dvorani Müller kina Europa je besplatan, ali je potrebno prethodno preuzeti besplatne ulaznice na blagajni kina.