Elle

  • Paul Verhoeven
  • Francuska , Njemačka
  • 2016
  • 130'

Provokativni nizozemski redatelj Paul Verhoeven, poznat po uracima kao što su Sirove strasti, Svemirski marinci i Totalni opoziv, svojim je prvim filmom na francuskom jeziku obilježio konačni povratak na velika platna. Priča ovog mračnog, stiliziranog trilera prati pedesetogodišnju Michéle, uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom video-igara. Samouvjerena, oštroumna i profinjeno cinična u svom smislu za humor, Michéle je osoba koja lako stječe neprijatelje. Kada je u njezinom domu napadne i siluje maskirani muškarac, ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja. Potraga će ubrzo prerasti u uzbudljivu igru mačke i miša, no stvari ubrzo počinju izmicati kontroli.

 

Paul Verhoeven

Rođen 1938. godine u Amsterdamu, Verhoeven je visoko obrazovanje stekao u prirodnim znanostima. Autor žanrovski izrazito šarolikog opusa, Verhoeven je najpoznatiji po svojim znanstveno-fantastičnim ostvarenjima: Svemirski marinci, Totalni opoziv i Robocop. No redatelj je i kultnih provokativnih uradaka poput Sirovih strasti i Showgirls.

velikih5_francuskiinstitut-ai-01

 

Elle

Režija
Paul Verhoeven
Scenarij
David Birke
Produkcija
SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion, France 2 Cinéma, Entre Chien et Loup, Proximus
Glumci
Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira, Christian Berkel, Jonas Bloquet, Alice Isaaz, Vimala Pons
Fotografija
Stéphane Fontaine
Montaža
Job ter Burg
Producenti
Saïd Ben Saïd, Michel Merkt, Thanassis Karathanos, Kate Merkt, Diana Elbaum, Sébastien Delloye, François Touwaide
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2016; Toronto International Film Festival 2016;

Ostali filmovi iz ovog programa