Tiha zemlja

  • Andreas Dresen
  • Njemačka
  • 1992
  • 98'
  • Stilles Land

Dresenov dugometražni igrani prvijenac. Jesen 1989. u Istočnoj Njemačkoj. Dok politička događanja iz dana u dan najavljuju pad režima, mladi redatelj Kai Finke u malom provincijskom kazalištu želi inscenirati svoj prvi komad – Becketov U očekivanju Godota. Entuzijastično se prihvaća posla i ne dopušta da ga preplaše melankoličnost, suzdržanost i ravnodušnost glumaca. Kazalište poput mikrokozmosa odražava stvarnost: radna svakodnevica glumaca obilježena je oportunizmom, rezignacijom i alkoholom. Dok jedni bježe u Mađarsku, drugi pokušavaju nešto promijeniti i pišu zajedničku peticiju Honeckeru. Čak i nakon pada Berlinskog zida, ansambl se ne uspijeva maknuti iz provincije, a obećana pomoć iz Hamburga pokazuje se lažnom.

Andreas Dresen

Rođen je 1963. u Geri u istočnoj Njemačkoj. Ranih 1980-ih počinje raditi u kazalištu i snimati kratke filmove. Studirao je režiju na filmskom sveučilištu Babelsberg Konrad Wolf u Potsdamu. Od 1992. radi kao filmski, televizijski i kazališni scenarist i redatelj. Jedan je od najcjenjenijih i najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja, raznolikog opusa i s mnogo nagrađivanih ostvarenja. Film Noćni likovi osvojio je Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca na Berlinaleu 1999. te nagradu za najboljeg novog redatelja na Međunarodnom filmskom festivalu u Valladolidu. Film Pečenjarnica donio mu je nagradu žirija Srebrni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu 2002., nagrade za najboljeg redatelja i najbolju glumačku postavu na Filmskom festivalu u Chicagu, te za najboljeg redatelja na festivalu u Gentu. Oblak 9 premijerno je prikazan u Cannesu 2008. godine gdje je osvojio nagradu žirija Coup de Coeur u programu Izvjestan pogled. Film je u sklopu Europskih filmskih nagrada nominiran za najbolju glumicu i najboljeg redatelja, a na Njemačkim filmskim nagradama 2009. osvojio je nagrade za najbolju glumicu, redatelja i broncu za najbolji film. Za film Viski i votka nagrađen je 2009. za najboljeg redatelja na festivalu u Karlovim Varima. Film Zaustavljeni osvojio je nagradu Izvjestan pogled u Cannesu 2011., te poharao Njemačke filmske nagrade 2012. u četiri kategorije: najbolji film (zlato), najbolji redatelj, najbolji glumac i najbolji sporedni glumac.

Tiha zemlja

Režija
Andreas Dresen
Scenarij
Laila Stieler, Andreas Dresen
Glumci
Thorsten Merten, Jeanette Arndt, Kurt Böwe, Petra Kelling, Horst Westphal, Katrin Martin, Mathias Noack, Asad Schwarz, Hans-Uwe Bauer, Burkhard Heyl
Fotografija
Andreas Höfer
Montaža
Rita Reinhardt, Jörg Hauschild
Producenti
Wolfgang Pfeiffer
Festivali i nagrade
German Film Critics' Award 1992; Hesse Film Award 1992

Ostali filmovi iz ovog programa