Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u Zagrebu, Zadru i Puli

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj, u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, organizira besplatne projekcije finalista u odabranim kinima u Zagrebu, Zadru i Puli. Program počinje 25. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka projekcijom manjinske koprodukcije Dani suše, a završava 9. svibnja projekcijom pobjedničkog filma Berlinalea, Alcarràs, uz obilježavanje Dana Europe.

Ostali filmovi u završnici Nagrade publike LUX su: Will-o’-the-Wisp, urnebesna portugalska melodrama nominirana za Queer palmu, komedija Trokut tuge, jedan od najgledanijih europskih filmova sezone, te za Oscara nominirana drama o odrastanju Blizu. Glasanjem za svog favorita publika sudjeluje u odabiru pobjedničkog filma, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 14. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Hrvatska manjinska koprodukcija Dani suše (4Film) turskog redatelja i scenarista Emina Alpera premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu, a osvojila je brojne nagrade uključujući “europskog Oscara” za montažu. Priča prati mladog i idealističnog državnog odvjetnika u turskom gradiću Balkaya, u kojem svatko živi svoju verziju istine. Dane suše pogledajte u kinu Kinoteka 25. travnja.

Melodrama Will-o’-the-Wisp portugalskog redatelja Joãoa Pedra Rodriguesa urnebesna je filmska posveta seksualnim fantazijama o vatrogascima. Na samrtnoj postelji, njegovo kraljevsko visočanstvo Alfredo prisjeća se mladosti i vremena kad je sanjao da postane vatrogasac i sudbonosnog susreta s instruktorom Afonsom. Will-o’-the-Wisp premijerno je prikazan u Cannesu (15 dana autora), a nagrađen je Grand prixom žirija na festivalu u Sevilli. Film se prikazuje 2. svibnja u kinu Kinoteka.

Prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio berlinskog Zlatnog medvjeda, Alcarràs, španjolske redateljice Carle Simón dirljiva je posveta tradicijama koje polako nestaju i bliskosti koju pruža život u maloj zajednici. Obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs. No ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Alcarràs pogledajte 9. svibnja u kinu Kinoteka.

Emocije koje tinejdžeri često osjećaju, ali rijetko razumiju tema su za Oscara nominirane drame Blizu u režiji belgijskog redatelja Lukasa Dhonta. Trinaestogodišnjaci Léo i Rémi najbolji su prijatelji koji slobodno vrijeme provode u zaigranoj idili. Bliskost dvojice dječaka izaziva radoznalost vršnjaka te postaje meta podrugljivih komentara… Blizu je prošlogodišnji dobitnik Grand prixa u Cannesu, a na istome festivalu nagrađen je i Dhontov prvijenac Girl (2018.). Blizu se prikazuje 2. svibnja u zadarskom kinu Zona (Providurova palača).

Zlatnom palmom Cannesa ovjenčana satira suvremenog kapitalizma Trokut tuge najnoviji je film švedske redateljske zvijezde Rubena Östlunda (Turist, Kvadrat). Trokut tuge bio je nominiran za nagrade Oscar u kategorijama najboljeg filma, režije i originalnog scenarija, a osvojio je čak četiri “europska Oscara” – za najbolji film, režiju, scenarij i glumca, koji je pripao proslavljenom hrvatsko-danskom glumcu Zlatku Buriću Kići. Trokut tuge na programu je pulskog Kina Valli 5. svibnja.

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.