Čak sedam finalista Europskih filmskih nagrada u programima 19. ZFF-a

Europska filmska akademija objavila je popis ostvarenja nominiranih za Europske filmske nagrade, čija se 34. dodjela održava 11. prosinca u Berlinu. Čak sedam naslova s liste nominacija uvršteno je u program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

Dobitnik Zlatne palme Cannesa, Titanvragolasto uvrnuta fantazija, uronjena u neon, seks i nasilje u režiji Julie Ducournau iz natjecateljskog dugometražnog programa ZFF-a nominiran je u čak četiri kategorije: najboljeg europskog filma, režije (Julia Ducournau), glumice (Agathe Rouselle) i glumca (Vincent Lindon).

Kupe br. 6, melankoličan i dirljiv film ceste finskog redatelja Juhe Kuosmanena, također iz natjecateljskog programa ZFF-a, nominiran je u kategoriji najboljeg europskog filma, glumice (Seidi Haarla) i glumca (Yuriy Borisov). Za glavnu ulogu također je nominiran Franz Rogowski iz zatvorske drame Konačna sloboda Sebastiana Meisea, dok se islandski film Janje Valdimara Jóhannssona nalazi na popisu filmova nominiranih za EFA-inu nagradu Europsko otkriće godine.

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea u režiji slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea (Ponovno s nama), koji kao manjinski koproducent potpisuje hrvatska tvrtka Kinorama, za prestižne europske nagrade nominiran je u kategorijama režije (Radu Jude) i scenarija (Radu Jude).

Renate Reinsve, glavna glumica iz filma Najgora osoba na svijetu norveškog redatelja Joachima Triera (Ponovno s nama), već je osvojila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu, a sad je nominirana za nagradu Europske filmske akademije, kao i scenaristi spomenutog filma, Joachim Trier i Eskil Vogt.

Kosovski film Izmješteni Samira Karahode iz kratkometražnog natjecateljskog programa nominiran je za nagradu EFA-e u kategoriji kratkometražnog filma.