Digitalno restaurirani klasik Bate Čengića na ZFF-u

Dragulj kinematografije bivše Jugoslavije, Slike iz života udarnika bosanskohercegovačkog redatelja Bahrudina Bate Čengića, prikazuje se u restauriranoj 4K verziji u programu Venice Classics na jubilarnom, 80. Filmskom festivalu u VenecijiNakon projekcija na Sarajevo Film Festivalu i u Veneciji film će u svom obnovljenom sjaju biti prikazan u Zagrebu u programu Mreža festivala Jadranske regije, u okviru Zagreb Film Festivala.

Slike iz života udarnika snimljen je 1972. godine u produkciji STUDIO FILMA iz Sarajeva, a iste je godine i premijerno prikazan. Nastao je prema scenariju Branka Vučićevića, a inspiriran je životom rudara koji su se zbog zalaganja u prvim godinama socijalističke Jugoslavije prikazivali kao nacionalni heroji, poput Alije Sirotanovića, kojemu je film posvećen.

Glavnu ulogu rudara koji usprkos prestižnoj tituli živi skromnim i nimalo glamuroznim životom tumači Adem Čejvan, a u ostalim ulogama pojavljuju se Zaim MuzaferijaStole Aranđelović i Dragomir Bojanić. Direktor fotografije je Karpo Aćimović Godina.

Nositelj i začetnik projekta restauracije filma je Slovenska kinoteka, u partnerstvu s Filmskim Centrom Sarajevo, Austrijskim filmskim arhivom i Hrvatskim državnim arhivom, uz financijsku podršku Potprograma MEDIA programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).