Alcarràs

  • Carla Simón
  • Španjolska, Italija
  • 2022
  • 120'
  • Alcarràs
Director
Carla Simón
Screenplay
Carla Simón, Arnau Vilaró
Cast
Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
DOP
Daniela Cajías
Editing
Ana Pfaff
Music
Andrea Koch
Producer
María Zamora, Stefan Schmitz, Tono Folguera, Sergi Moreno
Production
Avalon PC, Elastica Films, Vilaüt Films, Kino Produzioni
Festivali i nagrade
Berlin Int'l Film Festival-Zlatni medvjed za najbolji film
San Sebastián Int'l Film Festival
London Film Festival
New York Film Festival
Uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA

U središtu Alcarràsa, naslovljenog prema malom mjestu na zapadu Katalonije, nalazi se obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka. Međutim vlasnici zemlje na kojoj Soléovi žive namjeravaju posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Kako ljeto odmiče kraju, multigeneracijskoj obitelji predvođenoj ostarjelim Rogelijem na oslabljenoj poziciji patrijarha i malenom Iris, čijim zaigranim dječjim očima ne promiče ozbiljnost situacije, postaje jasno da je njihovu vjekovnom načinu života i rada odzvonilo.

Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta – od bogate, tople zlaćane boje, mirisa zrelih bresaka, pa do prigušenih zvukova koji iz daljine dopiru u smiraj ljetnoga popodneva. Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje, Simón u priču nenametljivo upliće i aktualna ekonomsko-društvena pitanja.

 

Carla Simón

Španjolska scenaristica i redateljica, odrasla u malom katalonskom selu. Studirala je audiovizualne komunikacije u Barceloni i Kaliforniji te pohađala Londonsku filmsku školu (LFS). Njezin dugometražni prvijenac Summer 1993 (2017.) na Berlinaleu je osvojio Grand prix u programu Generation Kplus i nagradu GWFF za najbolji debitantski film.