Luxembourg, Luksemburg

  • Antonio Lukich
  • Ukrajina
  • 2022
  • 105'
  • Lyuksemburh, Lyuksemburh
  • 12
Režija
Antonio Lukich
Scenarij
Antonio Lukich
Glumci
Amil Nasirov, Ramil Nasirov, Natalia Gnitii, Lyudmyla Sachenko, Victor Drapikovsky, Doris Maidanyuk, Karina Cherchevych
Direktor fotografije
Misha Lubarsky
Montaža
Oleksandr Chornyi, Ivan Bannikov, Olexander Legostaev
Producent
Anna Yatsenko, Vladimir Yatsenko
Produkcija
ForeFilms
Festivali i nagrade
Venice Film Festival
Toronto Int'l Film Festival
Cottbus Film Festival
Thessaloniki Int'l Film Festival
Chicago Int'l Film Festival
Tallinn Black Nights Film Festival
Kyiv Critics' Week - Nagrada kritičara Kinokolo: Najbolji redatelj, Najbolji scenarij i Najbolji glumac (Amil Nasirov)
Mreža festivala Jadranske regije (Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival) - Nagrada publike “Adriatic Audience Award”

Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Na stranu ljepota, umiranje je u Luksemburgu skup posao. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju? Ovaj humoristični i britki film o očevima i sinovima prikazan je u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a kritičari su njegovu režiju usporedili s filmovima Martina Scorsesea.

Antonio Lukich

Antonio Lukich (1992.) ukrajinski je redatelj. Godine 2015. završio je preddiplomski studij filmske režije. Prvi dugometražni film My Thoughts Are Silent (2019.) nagrađen je i prikazan na nizu međunarodnih festivala, uključujući Karlove Vare i Raindance. Dobitnik je Nagrade Ukrajinske filmske akademije, a 2021. uručeno mu je službeno nacionalno priznanje za posebne zasluge u ukrajinskoj umjetnosti.