Neruda

  • Pablo Larrain
  • Čile, Argentina, Francuska, Španjolska, SAD
  • 2016.
  • 107'
  • 15
Režija
Pablo Larrain
Scenarij
Guillermo Calderón, Pablo Larraín, Alejandro Moreno
Glumci
Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán
Direktor fotografije
Sergio Armstrong
Montaža
Hervé Schneid
Glazba
Federico Jusid
Producent
Juan de Dios Larraín
Produkcija
AZ Films, Casting del Sur, Fabula, Funny Balloons, Participant Media, Reborn Production, Setembro Cine
Festivali i nagrade
Zlatni globus 2017. - Nominacija za najbolji strani film
Palm Springs IFF 2016. - Cine Latino nagrada, FIPRESCI nagrada za najboljeg glumca
Cannes FF 2016.; glavni program
Toronto FF 2016.

Jedan od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice Pablo Larraín (“Toni Manero”, “Klub”, “Jackie”) donosi film o popularnom pjesniku i prominentnom komunistu Pablu Nerudi. Skrivajući se policijskom inspektoru Oscaru Peluchonneauu 1948. godine (u vrijeme hladnog rata) postao je simbol progonjenog pjesnika za kojeg su europski umjetnici, uključujući i Pabla Picassa, zahtijevali slobodu. Film je prikazan na festivalima u Cannesu i Torontu 2017, a bio je nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film. Jay Weissberg iz Varietyja opisao ga je kao “djelo izuzetne ljepote i jasnoće”, a ulogu policijskog inspektora izvanredno nosi Larraínov miljenik, slavni meksički glumac Gael García Bernal.

 

Iz kritika:

Djelo izuzetne ljepote i jasnoće, a ujedno i ogromne snage, kojem je teško izreći dovoljno pohvala. – Jay Weissberg, Variety
Iznimno originalan pristup granici između stvarnosti i fikcije. – David Rooney, Hollywood Reporter

 

 

Pablo Larrain

Pablo Larraín jedan je od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice, poznat po filmovima u kojima portretira rodni Čile iz perspektive problematičnih, šarolikih likova. Proslavio se povijesnom trilogijom “Tony Manero” (2008.), “Post mortem” (2010.) i “No” (2012.), koji je nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma. Uloga u njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, “Jackie” (2016.), Natalie Portman donijela je nominaciju za Oscara.