Rupa

  • Michelangelo Frammartino
  • Italija, Francuska, Njemačka
  • 2021.
  • 93'
  • Il buco
Režija
Michelangelo Frammartino
Scenarij
Michelangelo Frammartino, Giovanna Giuliani
Glumci
Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza, Antonio Lanza, Leonardo Larocca, Claudia Candusso, Mila Costi, Carlos Jose Crespo
Direktor fotografije
Renato Berta
Montaža
Benedetto Atria
Producent
Marco Serrecchia, Philippe Bober
Produkcija
Doppio Nodo Double Bind, Rai Cinema, Essential Filmproduktion, Parisienne de Production
Festivali i nagrade
Venice Film Festival 2021- Specijalna nagrada žirija, nagrada FEDIC, nagrada za najboljeg snimatelja
Golden Ciak Awards 2021- Nagrada za najbolji zvuk i najbolju fotografiju
London Film Festival
Seville European Film Festival
Uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA

Tijekom ekonomskog booma 1960-ih na bogatom sjeveru Italije gradi se najviša europska zgrada. Na drugom kraju zemlje mladi speleolozi istražuju najdublju europsku spilju u zabačenoj i netaknutoj Kalabriji. Prvi put dosegnuto je dno ponora Bifurto, koje se nalazi 700 m ispod Zemlje, i njegova tiha crnoća. Stanovnici malenog susjednog sela ne osvrću se na pothvat ovih uljeza, no itekako ih primjećuje stari pastir u ravnici Pollino čiji se samotnjački život počinje isprepletati s putovanjem koje poduzima grupa istraživača. Frammartinov treći film Rupa snimljen je u južnoj Italiji, na granici susjednih regija Kalabrija i Basilicata koje ga i dalje nadahnjuju i gdje su snimljena sva njegova prethodna djela. Poput antropologa Frammartino zahvaća nepoznate dubine života i prirode te oživljava zaboravljene tradicije kroz film kao mistično iskustvo. Djelo je to organske ljepote – gotovo bez riječi.

 

Michelangelo Frammartino

Michelangelo Frammartino rođen je u Milanu 1968. godine. Studirao je arhitekturu na Politecnico di Milano gdje je razvio interes za odnos između fizičkog prostora i fotografskih slika, videa i filma. Nakon diplome upisao je Civica Scuola del Cinema Milan. Njegov debitantski film Il Dono (2003.) snimljen je bez budžeta u selu njegovih roditelja u Kalabriji. Imao je svjetsku premijeru u Locarnu, osvojio Grand Prix u Annecyju te Nagradu žirija u Solunu i Varšavi. Njegov drugi film Le Quattro volte (2010.) prikazan je u Cannesu gdje je osvojio Europa Cinemas Label nagradu a kasnije i glavnu nagradu na CPH:DOX. Njegova instalacija Alberi (2013.) predstavljena je u MoMA-i te Centre Pompidou, kao i mnogim drugim muzejima.