Dodijeljene nagrade 20. ZFF-a: ‘Joylandu’ Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

U subotu, 29. listopada u Galeriji Studentskog centra dodijeljene su nagrade za najbolja kratkometražna i dugometražna ostvarenja ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala.

Žiri dugometražnog filma u čijem su sastavu glumac Zlatko Burić Kićo, čiji će nastup u canneskom hitu Trokutu tuge Rubena Östlunda ZFF-ova publika pratiti večeras na zatvaranju ovogodišnjeg festivalskog izdanja, producentica Annabella Nezri, osnivačica belgijske produkcijske kuće Kwassa Films i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje pakistanskom filmu Joyland Saima Sadiqa. Žiri je odluku objasnio riječima:

Za lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran, zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike, žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti glavnu nagradu filmu “Joyland”.

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji hrvatski je film Sigurno mjesto u režiji Jurja Lerotića.

Zbog precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe, žiri je odlučio dati posebno priznanje filmu “Sigurno mjesto”.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su pobjednica lanjske međunarodne kratkometražne konkurencije Marija Apčevska, prošlogodišnji dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film u programu Kockice Karlo Vorih te selektor Filmskog festivala u Locarnu Stefan IvančićZlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnosi slovenski redatelj Matjaž Ivanišin za film I tako je završilo ljeto, a žiri je odluku objasnio sljedećem riječima:

Jednostavnim gestama dva neobična, no realistično oblikovana ljudska tijela kreću se ljetnim krajolikom. Poput slike, ovaj film pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama. Zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije žiri je odlučio Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film dodijeliti Matjažu Ivanišinu za I tako je završilo ljeto”.

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma žiri je dodijelio portugalskom filmu Ono što ostaje redatelja Daniela Soaresa.

Zbog poetskih vizuala i nježna pristupa; film koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi; posebno priznanje dobiva Ono što ostaje”.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma pripala su filmu Nije zima za komarce čiju režiju potpisuju Josip Lukić i Klara Šovagović.

Zbog odabira prave distance pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge, nagradu dobiva Nije zima za komarce”.

Posebno priznanje u nacionalnom programu kratkog metra odnosi film Zof Rina Barbira 

Zbog uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja, posebno priznanje ide Zofu”.