Dodjela Nagrade Albert Kapović

Nagrada Albert Kapović ove će godine biti posthumno dodijeljena našoj prerano preminuloj kolegici, producentici Dariji Kulenović Gudan. Darija je kao producentica ostavila velik trag u našoj zajednici. Pomaknula je granice i mogućnosti hrvatskog filma pokazavši primjerom kako bi suvremeni europski producenti trebali raditi. Iza nje ostaje niz uspješno produciranih djela poput filmova Noćni brodovi, Aleksi, Moj dida je pao s Marsa, Krupni otpad, Balavica, Sevdah, dokumentarne serije Stambeno pitanje, dramske serije Na terapiji, serija za djecu Laboratorij na kraju svemira, REC-i i Njama, Njam te brojnih drugih. Iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala i radovala se njihovim uspjesima, uporno podsjećanje okoline na važnost brige o svim bićima i poruka da su ljubav i uživanje u svim pa i najmanjim ljepotama života najvažniji.

Nismo joj uspjeli dodijeliti nagradu za života, stoga joj ovim činom zahvaljujemo na svemu što nam je ostavila. Njezina kreativnost, empatičnost i reski humor uvijek će ostati s nama. Nagradu će u Darijino ime primiti njena kći Enea Kulenović Gudan.

Darija Kulenović Gudan (1972. – 2021.)

Darija Kulenović Gudan radila je kao producentica više od 20 godina. Bila je članica EAVE-a i HRUP-a te suosnivačica produkcijske kuće Studio dim, u okviru koje je producirala igrane i dokumentarne filmove, serije i komercijalne projekte. Bila je jedna od najuspješnijih producentica svoje generacije, a iza sebe ostavlja niz filmova, dokumentarnih i dramskih serija te serija za djecu. Njezini projekti namijenjeni djeci i mladima svojom kvalitetom i toplinom doprinose stvaranju nove publike, učeći ih životnim vrijednostima i uživanju u umjetnosti.

hrup-logo-1