U očekivanju Venecije u Zagrebu

U ožujku ove godine našem je Festivalu po treći put pripala čast ugostiti jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala, Venecijanski filmski festival – Mostru.

U kinu Europa u pet je dana (2. – 6. ožujka) u sklopu programa Venecija u Zagrebu prikazan izbor od desetak filmova (Rasprskavanje Luce Guadagnina, Iščekivanje Piera Messine, talijanski kandidat za Oscara Ne budi zao Claudija Caligarija, restaurirana verzija filma Hoćemo pukovnike Marija Monicellija iz 1973. i dr.) uz nekoliko zanimljivih gostovanja i izložbu fotografija dobitnika nagrade Coppa Volpi (dodjeljuje se najboljoj glumici i glumcu već osamdeset godina).

Sudjelovanjem u predstavljanju programa Venecija u Zagrebu, Zagreb se pridružuje krugu gradova u kojima je predstavljen ovaj čuveni filmski festival, a koji čine Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur. Osim što se ovim programom nastoje promovirati filmovi iz službene festivalske konkurencije, kao i talijanska kinematografija uopće, njegova je namjera i uspostavljanje odnosa između međunarodnih festivala koji nadilaze uski izbor predstavljenog programa.

Suradnja s Mostrom tek je jedna od inicijativa kojom se Zagreb Film Festival pozicionira na europskoj filmskoj karti i drago nam je što već sad možemo najaviti četvrto izdanje tog programa koje će se održati početkom 2017. godine. Program je realiziran u suradnji Zagreb Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

talijanski-institut_novi-logo-1