Duga ljubav ZFF-a i Taike Waititija – slijedi premijera urnebesnog Jojo Rabbita

Rad novozelandskog redatelja Taike Waititija, ZFF prati od samih početaka. Njegov prvi dugometražni film, Orao protiv morskog psa, uvrnuta ljubavna priča dva posve neprilagođena čudaka bila je najveći hit 5. ZFF-a, daleke 2007. godine, dok se festival još održavao u zagrebačkom SC-u i kad je Waititi kao slabo poznati mladi redatelj bio gost ZFF-a.

Ova potpuno pomaknuta komedija na isti je način podigla na noge publiku u SC-u kao i prethodno na Sundance Film Festivalu, i time je započeo impresivni kreativni i filmografski put redatelja sklonog kombiniranju žanrova drame i komedije što redovito rezultira vrhunskim crnim humorom, jer prema njegovim riječima, takav je i sam život: odigrava se negdje između sivih tonova na granici smijeha i plača.

Na ovogodišnje, 17. izdanje Zagreb Film Festivala, Waititi se vraća s novim ostvarenjem po peti put. Nakon indie dragulja Orao protiv morskog psa uslijedili su Boy, Kad padne mrak i Lov na divljake, a ove godine u programu Ponovno s nama rezerviranom za nove filmove autora koje ZFF kontinuirano prati, prikazujemo njegov najnoviji film Jojo Rabbit koji će američku premijeru imati samo par tjedana prije zagrebačke.

Nova pomaknuta komedija iz kuhinje novozelandskog redatelja i velikog borca za maorska prava i identitet i koji se također deklarira kao polinezijski Židov, smještena je u 40-e godine i prati usamljenog dječaka, ismijavanog od vršnjaka zbog plašljivosti (otud i nadimak Jojo Rabbit), inače člana nacističke mladeži, a sam Waititi glumi Hitlera, u ovom slučaju dječakovog imaginarnog i najboljeg prijatelja.

Iako se radi o komediji, radnja filma već je naišla na brojne kontroverze, neki su optužili Waititija da sudjeluje u kiwi washingu, a njegov odgovor vrlo je jednostavan – ne postoji veća uvreda za Hitlera nego da bude portretiran od strane jednog polinezijskog Židova kao što je on, a film je na Toronto Film Festivalu već osvojio prestižnu People’s Choice Award što često prethodi nominaciji za Oscare.

Iako je karijeru izgradio na uvrnutom, pomaknutom i komičnom, nezavisnom i nisko budžetnom, Taika Waititi, redatelj je koji je trenutno usred svog strelovitog uspjeha pa tako posljednjih par godina režira visoko komercijalne holivudske projekte poput The Mandalorian Disneyeve serije Star Wars ili Team Thor nastavka Avangersa.