ECOSCOPE: ‘Tajni život drveća’ – besplatna projekcija i panel-diskusija

U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival predstavljaju jednodnevno događanje Ecoscope.

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac Tajni život drveća, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, a održat će se u kinima u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu.

Zagrebačko izdanje Ecoscopea održat će se kinu Kinoteka u ponedjeljak, 12. prosinca s početkom u 12 sati. Na panel-diskusiji sudjelovat će doc. dr. sc. Ines Hrdalo s Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu i Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta i predstavnik Hrvatske u Europskom konzorciju botaničkih vrtova (EBGC) i Azra Svedružić koautorica projekta Slušaj Šume. Moderatorica je Marina Matijević, komunikologinja i začetnica inicijative Ja Bolji Građanin. Ulaz je besplatan.

Jeste li znali da drveće međusobno komunicira i brine se o potomstvu, da složenim mehanizmima upozorava druge jedinke na neprijatelje i živi u složenim zajednicama? Temeljen na istoimenom bestseleru njemačkog šumara, zaljubljenika u prirodu i popularizatora ekologije Petera Wohllebena, film Tajni život drveća redatelja Jörga Adolpha gledateljima otkriva tajne koje u svojim dubinama kriju europske i svjetske šume. Danas čitav planet govori o životnoj sredini i ekologiji, ali često se zaboravlja slušati samu prirodu. Wohlleben putuje s jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svijet šuma. Model koji regulira život drveća i biljaka, osvijetljen željeznim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svijesti koja se više ne može odlagati.

Wohlleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija stabla na svijetu, posjetio je tvornice u Vancouveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista diljem svijeta. Sudbina čovjeka i njegova opstanka na Zemlji usko je povezana s dobrim zdravljem velikih šuma i vrijeme da se o njima brinemo upravo je sada.

Festivali iz Mreže festivala Jadranske regije već su usvojili brojne pozitivne prakse kad je u pitanju svijest o okolišu i smanjenje ugljičnog otiska, od ograničenja upotrebe papira i plastike, recikliranja otpada na lokacijama, bilježenja potrošnje energenata te održivog raspolaganja energijom, a zajedničko sudjelovanje u projektu Ecoscope dat će im širi okvir za daljnje promišljanje i uspostavljanje zelenih praksi. Kao bitni kotačići u društvenim životima svojih zajednica festivali će nastaviti poticati pozitivne promjene u svojim sredinama i raditi na daljnjem jačanju ekološke svijesti.