‘Ekskurzija’ Une Gunjak u kinima od 25. travnja

Ekskurzija, fascinantan film koji se bavi temom seksualnog sazrijevanja u režiji dobitnice europskog Oscara, Une Gunjak, stiže u domaća kina! Važnu filmsku priču o sarajevskoj tinejdžerici, koja progovara o odrastanju u vremenu nesigurnosti, rasapa moralnih vrijednosti i vladavine selfie kulture, od 25. travnja pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži.

Ekskurzija je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanskohercegovačke redateljice i scenaristice Une Gunjak. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. Unin kratki film Kokoška, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, ovjenčan je nagradom Europske filmske akademije (EFA) 2014.

Naizgled bezopasna laž dovodi sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) u središte školskog skandala. Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je s njim spavala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.

Početni impuls za scenarij Una Gunjak je pronašla u nizu novinskih članaka o poznatom slučaju banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji, posljedičnom medijskom ludilu koje je okruživalo priču i brojnim reakcijama koje su se kretale u rasponu od ekstremne seksualizacije ženskog tijela do dogmatizma i konzervativizma.

Realizaciju filma autorica opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica”.

 

Una Gunjak (Sarajevo, 1986.) studirala je film u Italiji i filmsku montažu na britanskom NFTS-u. Kratki film Kokoška (2014.) premijerno joj je prikazan u sekciji Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu te je osvojio nagradu EFA-e za najbolji kratki film, a njezin kratki film Salamat (2017.) otvorio je sekciju Dvotjedan autora u Cannesu.

Glumački postav filma čine mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom (Iman) i Nađom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke gledamo Maju Izetbegović (Hotel Pula), a djeda tumači cijenjeni bh. glumac Izudin Bajrović. Fascinantnu filmsku priču upotpunjuje sjajan soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene poput Mache Ravel, Cunamija Flo, Black Beriz i Stoposto.

Ekskurzija je koprodukcija Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Nukleus Film), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katra. Hrvatski distributer filma je Zagreb Film Festival.

 

 

Popis kina

CineStar (Branimir Mingle Mall), Zagreb (25. 4. – 8. 5.)
Kino Mediteran Makarska (Apfel Arena), Makarska (25. 4.)
Art-kino Croatia, Rijeka (25., 27. i 30. 4.)
Dvorana Visia, Dubrovnik (26., 28. i 30. 4.)
Kino Moslavina, Kutina (27. i 28. 4.)
Kino Velebit, Koprivnica (29. 4. – 1. 5.)
Kino Kinoteka, Zagreb (29. 4. i 3., 7., 11. i 16. 5.)
Centar za kulturu Čakovec, Čakovec (3., 4. i  6. 5.)
KIC, Zagreb (3. 5.)
Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Bjelovar (5. 5.)
Kino Urania, Osijek (10., 11., 13., 15., 20. i 22. 5.)
Kino Valli, Pula (10., 12. i 14. 5.)
Art kino Arsen, Šibenik (25. 5.)
Kino Mediteran Hvar, Hvar (2. 6.)
Ljetno kino Bačvice, Split (3. 6.)
Dom kulture Nova Gradiška, Nova Gradiška (4. 6.)