Europski hitovi u programu Velikih 5

Popratni program Velikih 5, koji Zagreb Film Festival ostvaruje u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC) svake godine predstavlja istaknute recentne naslove iz pet najvećih europskih kinematografija: Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije. 

Boje Ujedinjenog Kraljevstva u ovogodišnjem programu predstavlja socijalna drama na tragu filmova Andree Arnold (Akvarij, Američka slatkica), Apsolutni početak (Perfect 10) mlade škotske redateljice Eve Riley, maleni film velika srca koji na iskren i topao način prikazuje odrastanje kada je budućnost neizvjesna, roditelji odsutni, a društvo ravnodušno. Četrnaestogodišnja Leigh živi s ocem na periferiji Brightona, a ventil za svoju povučenost pronalazi u gimnastici. Možda nije najbolja u svom timu, ali daleko je najmarljivija. Druge cure joj se rugaju zbog otrcanih trikoa i jer si ne može priuštiti bolje, a tata joj nije puno bolji. Roditeljska strategija sastoji mu se od izbjegavanja i ignoriranja. Kada sazna da ima polubrata, Leighin život napokon će se ispuniti uzbuđenjem i adrenalinom. Apsolutni početak ne proustite na www.kinoeuropa.hr od srijede 11.11. u 18:00 sati do četvrtka 12.11. u 18:00 sati.

Francuski film u programu Velikih 5 jest Uz tebe (By Your Side) u režiji Audrey Estrougo, drama o obiteljskim odnosima koje nagriza psihička bolest s Lucie Debay (Bosonogi car – ZFF 2019.) u glavnoj ulozi. Manu se vraća kući na nekoliko dana kako bi proslavila majčin rođendan. No mjesto gdje je provela djetinjstvo sada kao da je zaposjednuto duhovima prošlosti kuda god kroči. Dok je preplavljuju sjećanja, Manu se mora nositi i s problematičnom sestrom, koju more vlastiti demoni i čija je psihička nestabilnost ostavila traga na svim obiteljskim odnosima. Kako vrijeme odmiče, nitko ne može predvidjeti neočekivani smjer u kojem će otići obiteljska proslava. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.  Uz tebe na rasporedu je od petka 13.11. u 18:00 sati do subote 14.11. u 18:00 sati.

Jedan od najistaknutijih suvremenih njemačkih redatelja, kojeg podjednako voli publika i kritika, Christian Petzold ZFF-ovoj publici poznat je po intimnim pričama protagonista smještenim u mračna razdoblja novije njemačke povijesti (Feniks – ZFF 2015. i Tranzit – ZFF 2019.). Njegov najnoviji film, Undine, moderna je bajka inspirirana mitom koji stotinama godina nadahnjuje umjetnike, a kao priča o maloj sireni poznat nam je iz djela Hansa Christiana Andersena, Disneyja i Neila Jordana. Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnoj predaji: ako je voljeni muškarac izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Važnu ulogu u filmu ima i sam grad Berlin, koji upoznajemo kroz zavodljive kadrove Petzoldova stalnog suradnika Hansa Fromma i Undineina predavanja o urbanističkom razvoju grada, koji je, kao i Undine, potekao iz močvare. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, a Paula Beer nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu. Undine je na rasporedu ZFF-a – od četvrtka 12.11. u 18:00 sati do petka 13.11. u 18:00 sati, te od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata.

Španjolsku kinematografiju u programu Velikih 5 predstavlja Madre, novo ostvarenje majstora političko-kriminalističkih trilera Rodriga Sorogoyena (Vlast – ZFF 2019., Neka nas Bog spasi – ZFF 2017.). Madre je nastavak Sorogoyenova istoimenog kratkog filma iz 2017., nominiranog za Oscara, koji radnjom podsjeća na najgoru noćnu moru svakog roditelja: Španjolka Elena (Marta Nieto) dobiva zastrašujući poziv od svog šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj. Dječakov mobitel nije moguće locirati, a baterija je na izmaku… Radnja dugometražnog nastavka smještena je deset godina nakon nestanka dječaka, kad Elena živi i radi na toj istoj plaži. Njezin prividni unutarnji mir potresa susret s tinejdžerom Jeanom, koji je neodoljivo podsjeća na izgubljenog sina. Marta Nieto osvojila je nagradu za najbolju glumicu sekcije Horizonti na Festivalu u Veneciji 2019. Film Madre na ZFF-u gledamo od ponedjeljka 09.11. u 18:00 sati do utorka 10.11. u 18:00 sati  te od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata-

Gabriele Muccino talijanski je redatelj, scenarist i producent najpoznatiji po holivudskim filmovima Sedam duša (2008.) i U potrazi za srećom (2006.), u kojima glavnu ulogu ima Will Smith. U programu Velikih 5 gledamo njegov najnoviji film, Najljepše godine (The Best Years), sagu o četvero prijatelja i njihovu odnosu, ispripovijedanu u rasponu od 40 godina. Italija, 1980. Šesnaestogodišnji idealisti Paolo, Giulio i Riccardo bliski su poput braće i dijele sve. Tu je i Gemma, Paolova djevojka, koja uskoro postaje neizostavni dio ekipe. No život nikada ne ide u očekivanom smjeru i mladi prijatelji krenut će različitim putevima. Njihove dogodovštine, nade, uspjesi i neuspjesi isprepleću se u dirljive i zabavne priče o prijateljstvu i ljubavi, stvarajući pritom bogatu tapiseriju Italije i različitih era njezine moderne povijesti. U jednoj od glavnih uloga gledamo talijanskog glumca Pierfrancesca Favina, koji je tumačio naslovnu ulogu u Izdajniku Marca Bellochija (ZFF 2019.). Najljepše godine pogledajte od utorka 10.11. u 18:00 sati do srijede 11.11. u 18:00 sati, te od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata.