Europski parlament i ZFF donose filmove nominirane za Nagradu publike LUX

Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX.

Ovogodišnji su finalisti LUX-a filmovi Kolektiv” Alexandera Nanaua u koprodukciji  Rumunjske i Luksemburga, Corpus Christi” Jana Komasa u koprodukciji Poljske i Francuske te Još jedna runda”Thomasa Vinterberga u koprodukciji Danske, Nizozemske i Švedske.

Filmove “Kolektiv” i “Corpus Christi” možete pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa Online, a film “Još jedna runda” pogledajte besplatno na Dan Europe 9. svibnja u Kinu Tuškanac u 19 sati.

Europski parlament ustanovio je filmsku Nagradu LUX  2007. godine kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost. Budući da će prvi put ove godine o pobjedničkom uratku uz zastupnike odlučivati i javnost, službeni naziv priznanja promijenjen je u Nagradu publike LUX koja se dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom.

 

Nominirani filmovi:

Još jedna runda (Druk)
Danska, Švedska, Nizozemska, 2020, 117 min.
Režija: Thomas Vinterberg

Novo višestruko hvaljeno i nagrađivano ostvarenje danskog redatelja Thomasa Vinterberga govori o teoriji da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da nam umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, srednjoškolski profesor Martin i njegovo troje prijatelja počinju eksperimentirati s konstantnom opijenosti tijekom radnog dana. Početni su rezultati pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku znanost. Film je nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a Thomas Vinterberg u kategoriji najbolje režije. Dobitnik je čak četiri nagrade Europske filmske akademije 2020. godine u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glumca (Mads Mikkelsen).

 

Kolektiv (Colectiv)
Rumunjska, Luksemburg, 2019, 109 min.
Režija: Alexander Nanau

Dokumentarni film rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua donosi priču o požaru koji je 30. listopada 2015. godine buknuo u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu, u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu. Redatelj prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, razotkrivajući pritom mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju i odnosi živote te ujedno pokazuje da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave. Film je osvojio nagradu Europske filmske akademije 2020. godine za najbolji europski dokumentarni film te je nominiran za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film 2021.

 

Corpus Christi (Boże Ciało)
Poljska, Francuska, 2019., 115 min.
Režija: Jan Komasa

Poljski kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film 2020. godine inspiriran je istinitom pričom o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika prilika je da lokalna zajednica započne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije. Ovaj kontroverzni te ujedno inteligentni i nadasve humani film osvojio je brojne nagrade poput Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji te nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski film, scenarij, redatelja i glumca.

 

Uživajte u filmovima!