Filmovi Marka Škopa i Dane Budisavljević (program PLUS) nagrađeni u Cottbusu

Dva filma iz ovogodišnje selekcije programa PLUS koji kuriraju i ocjenjuju srednjoškolci, Nek bude svjetlost Marka Škopa i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, nagrađeni su na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu.

Nek bude svjetlost, obiteljska drama o moralnog odgovornosti i ksenofobiji u istočnoj Europi osvojila je Nagradu mladog žirija i to zbog „načina na koje prikazuje kompleksne obiteljske odnose, a posebice zbog oslikavanja specifičnih situacija i vrijednosti unutar male seoske zajednice“. Film je aktualni je slovački kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan u Karlovim Varima (Posebno priznanje ekumenskog žirija, Nagrada za najboljeg glumca).

Film gledamo sutra, u ponedjeljak, 11. studenog, u 14 sati u kinu Tuškanac, publiku će u film uvesti mladi selektori programa PLUS, a nakon projekcije slijedi Q&A s redateljem Markom Škopom.

Potresni dugometražni prvijenac redateljice Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević, u Cottbusu je dobio priznanje za najbolji debitantski film, a prema obrazloženju žirija radi se o „uvjerljivom i snažnom prikazu mračnog poglavlja hrvatske povijesti u kojem se uspješno kombinira dokumentarni materijal s fikcijom“.

Priča o humanitarki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od 10 tisuća djece iz ustaških logora koja je desetljećima ostajala neispričana i nepoznata, u Puli je osvojila niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, režiju i nagradu publike. Film će se predstaviti i publici ZFF-a. U četvrtak, 14. studenog, u 14 sati u kinu Tuškanac publiku će u film uvesti mladi selektori PLUS programa, a nakon projekciji uslijedit će Q&A s redateljicom Danom Budisavljević.