Filmovi sa ZFF-a nominirani za nagradu LUX

Filmovi u najužem izboru za Nagradu publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u suradnji s Europskom komisijom i mrežom Europa Cinemas, predstavljeni su na dodjeli Europskih filmskih nagrada, održanoj u Reykjaviku 10. prosinca.

To su: ‘Alcarràs’ Carle Simón (Španjolska, Italija), ‘Blizu’ Lukasa Dhonta (Belgija, Francuska, Nizozemska), ‘Trokut tuge’ Rubena Östlunda (Švedska, Njemačka, Francuska, Turska, Grčka, Danska, UK, USA), ‘Burning Days’ Emina Alpera (Turska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Grčka) i ‘Will-o’-the-Wisp’ Joãoa Pedra Rodriguesa (Portugal, Francuska).

Živahna katalonska drama ‘Alcarràs’ (Zlatni medvjed Berlina, nominacija za Oscar 2023.), provokativna satira ‘Trokut tuge’ (Zlatna palma Cannesa, Europske filmske nagrade za najbolji film, režiju scenarij i glumca, nominacija za Oscar 2023.) i potresna drama o odrastanju ‘Blizu’ (Grand Prix Cannesa, nominacija za Oscar 2023.) prikazani su u glavnom programu 20. Zagreb Film Festivala, a ‘Alcarràs’ i ‘Trokut tuge’ prikazuju se u hrvatskim kinima u distribuciji Zagreb Film Festivala.

Pet finalista bit će prevedeno na 24 službena jezika Europske unije kako bi se osigurala što bolja gledanost te će u nadolazećim mjesecima imati projekcije diljem Europe. O pobjedničkom filmu, koji će biti proglašen 14. lipnja 2023. u Strasbourgu, odlučit će glasovi publike i zastupnika Europskog parlamenta.

ZFF već niz godina surađuje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj na pomociji i predstavljanju filmova nominiranih za nagradu LUX, a suradnja s novoodabranim naslovima očekuje se tijekom iduće godine.

Službena stranica Nagrade publike LUX.