Filmovi velikih svjetskih redatelja u utrci za nagradu Zlatni bicikl

Natjecateljski program Ponovno s nama, u kojem gledamo nove filmove već etabliranih redatelja,  uključuje devet ostvarenja autora koje ZFF prati od njihovih početaka.

Među njima se ističe Radu Jude, jedan od vodećih rumunjskih redatelja današnjice i dvostruki laureat ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – posebno priznanje, ZFF 2009.; Svi u našoj obitelji – Zlatna kolica, ZFF 2012.; Bravo! – ZFF 2016.). U svom najnovijem filmu, Velika slova (Uppercase Print), Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, donoseći fascinantan uvid u tajne nacionalne prošlosti uz važno upozorenje o svim opasnostima kolektivnog zaborava.

Šesti put u programu ZFF-a sudjeluje kanadski redatelj Xavier Dolan, koji je za dugometražni prvijenac Ubio sam majku 2009. godine nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film. Njegov novi film, Matthias & Maxime (Matthias and Maxime), romansa je izgrađena na nelagodi muškosti i čeznutljiva studija ljubavi i prijateljstva.

Islandski redatelj Rúnar Rúnarsson (Vulkan – ZFF 2011.; Vrapci – ZFF 2015.) u program ZFF-a vraća se s netipičnim božićnim filmom Jeka (Echo), u kojem kroz 56 poetičnih vinjeta otkriva Island u njegovoj kompleksnoj punini, slažući pritom bridak ali nježan portret suvremenog društva. U programu je i novi film dobitnika Zlatnih kolica za dugometražni prvijenac Pogrešna dostava (ZFF 2013.), Fotografija (Photograph) redatelja Ritesha Batre. U svom šarmantnom četvrtom filmu Batra inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija kako bi ponudio malo drukčiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. Redatelj Carlos Marques-Marcet (10.000 km – ZFF 2015.; Sidro i nada – ZFF 2018.) na ZFF se vraća s filmom Dani koji dolaze (The Days to Come), autentičnom pričom o trudnoći i transformaciji jedne veze, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para.

Protekla godina donijela je nekoliko važnih regionalnih ostvarenja koja s ponosom predstavljamo u programu Ponovno s nama. U Hrvatskoj su godinu obilježile snažne žene na filmu, a među njima je apsolutna pobjednica Pule, Tereza37 Danila Šerbedžije s Lanom Barić u glavnoj ulozi i uz njezin scenaristički potpis, na trenutke razorna drama o ženi u kasnim tridesetima koja odluči promijeniti svoj rutinirani brak i pronaći svoj komadić sreće. Tu su zatim film Mare, u kojem redateljica Andrea Štaka vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu s iznimnom glumačkom izvedbom Marije Škaričić, nagrađene za ovu ulogu Srcem Sarajeva za najbolju glumicu, te Mater, priča o tjeskobnom, tiranskom odnosu majke i kćeri s Darijom Lorenci Flatz u glavnoj ulozi, nagrađenoj u Puli Zlatnom arenom za najbolju glumicu, dok je redatelj Jure Pavlović primio nagradu za najboljeg debitanta.

U programu gledamo i novi film Pjera Žalice, crnu komediju Koncentriši se, baba u kojoj se, u maniri svake balkanske obitelji koja imalo drži do sebe, borba za nasljedstvo pretvara u bespoštedni obiteljski rat, dok stvarni rat kuca na vrata, a raspad jedne obitelji postaje tako metafora raspada jedne države.”

Najboljem filmu iz programa Ponovno s nama dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl o čemu odlučuje publika. Glasajte za najbolje iz programa i osvojite vrijedne nagrade:

  1. nagrada: Paket za gledanje 30 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr
  2. nagrada: Paket za gledanje 20 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr
  3. nagrada: Paket za gledanje 10 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr

Za filmove možete glasati na stranici filma u trenutku prikazivanja na kinoeuropa.hr. Pakete će biti moguće iskoristiti do 31. listopada 2021. godine. Sretni dobitnici će se odabrati  nasumičnim odabirom, o čemu ćemo ih obavijestit putem e-maila.