Haigh, Petzold i Almodóvar u programu Velikih 5

Ovogodišnja selekcija VELIKIH 5 zagrebačkoj publici donijet će presjek aktualnih filmova iz pet najvećih europskih kinematografija – francuske, talijanske, njemačke, britanske i španjolske, pružajući pregled aktualnih filmskih trendova na europskoj sceni, i to u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).

Najnoviji film britanskog redatelja Andrewa Haigha Stranci (All of Us Strangers) kritičari su već proglasili remek-djelom i jednim od najboljih filmova godine (The Wrap), a ta nadrealna drama o scenaristu koji posjećuje rodni grad kako bi pronašao roditelje poginule u prometnoj nesreći reminiscencija je na temu ljubavi i usamljenosti. Istovremeno ljubavna priča, fantazija, horor, ali i obiteljska drama i gej seksi romansa, Stranci su suptilna filmska lamentacija u kojoj su iznimne uloge odigrali poznati britanski glumci Andrew Scott (Fleebag), Paul Mescal (Normalni ljudi, Poslije sunca, Mračna kći), Jamie Bell (Billie Elliot) i Claire Foy (Kruna).

Na velikim platnima ovogodišnjeg ZFF-a gledat ćemo i Crveno nebo (Afire), novi film jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih redatelja Christina Petzolda koji je dobio Nagradu Velikog žirija na ovogodišnjem Berlinaleu. U drugom dijelu trilogije započete filmom Undine (ZFF 2020) pratimo četvero mladih zarobljenih u baltičkoj idili kada u okolici počnu divljati požari. Potencijalno katastrofična situacija isprva ih zbližava, do trenutka kada u njihovim odnosima prevladaju zavist, požuda i seks.

Program donosi i novi kratki film legendarnog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara Čudan način života (Strange Way of Life). Redatelj poznat po zaokupljenosti ženskim likovima i fluidnosti rodnih identiteta okušao se ovoga puta u žanru vesterna, s poznatim holivudskim glumcima u glavnim ulogama, velikom zvijezdom u usponu Pedrom Pascalom (Game of Thrones, The Last of Us) i holivudskim veteranom Ethanom Hawkeom. Prvi Almodóvarov vestern, kratkometražna drama presvučena u queer ruho i oda klasičnom žanru, premijerno je prikazan u Cannesu. Produkciju filma supotpisuje modna kuća Saint Laurent, čiji je to prvi iskorak u filmske vode.