Herojstvo i izdaja u fokusu četvrtka

Najveći hit ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa, Svjetionik, na rasporedu je u 9:30 i u 20 sati u kinu Tuškanac. Nakon nagrade za najbolju režiju na Sundanceu za dugometražni prvijenac Vještica, Robert Eggers donosi još jednu hipnotizirajuću horor-fantaziju s Willemom Dafoem i Robertom Pattinsonom u ulogama svjetioničara na zabačenom otoku čiji se tijesni odnos s vremenom pretvara u brutalan psihički rat.

Apsolutni pobjednik Pule, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević donosi nikad ispričanu priču o herojstvu u okolnostima zločinačkog endehazijskog režima i jednoj Austrijanki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od deset tisuća djece iz ustaških logora.  Projekcija je zakazana za 14 sati u kinu Tuškanac uz gostovanje redateljice.

Novi film veterana talijanskog filma Marca Bellocchija, Izdajnik, na rasporedu je kina Tuškanac u 17 sati. Bellocchio, poznat po radikalnim filmovima kojima je desetljećima unosio pomutnju u talijansku kinematografiju, nije nimalo usporio ni u svojim poznim godinama. Premijerno prikazan u Cannesu, Izdajnik je talijanski kandidat za Oscara, a prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika, Tommasa Buscette zbog čijih je svjedočenja na stotine članova Cose Nostre završilo u zatvoru krajem 80-ih godina.

Uzbudljive trenutke djetinjstva bez nadzora roditelja tijekom jednog ljeta kada se sve činilo mogućim gledamo u finskom filmu Ena, Ana i čudesni sat u sklopu programa Bibijada u MSU s početkom u 17 sati.

Ljubitelji apsurdističke estetike švedskog majstora Roya Anderssona doći će na svoje u 19 sati kada se u MSU prikazuje njegovo novo ostvarenje O beskraju, melankolično-humoristični kaleidoskop o banalnosti postojanja, životnim okrutnostima, ali i ljepotama.

Popularni program Velikih 5 nastavlja se u 21 sat u MSU s projekcijom filma njemačkog redatelja i velikog talenta svoje generacije, Jan-Olea Gerstera, Lara, intrigantna studija o odnosu majke i sina nagrađena u Karlovim Varima Posebnim priznanjem žirija, nagradom za najbolju glumicu i Nagradom ekumenskog žirija.

Debitantski film Dušana Makavejeva Čovjek nije ptica, s čijim je nastankom započeo jugoslavenski „crni talas“, na repertoaru je dvorane KIC u 19 sati, u nastavku posebnog In memoriam izdanja stalnog popratnog programa Moj prvi film selektora Nenada Polimca.

Program u dvorani KIC nastavlja se s programom Festivali pod reflektorom u kojem selektori nekoliko europskih festivala i ove jeseni biraju filmove samo za publiku Zagreb Film Festivala. Na rasporedu je predstavljanje Sarajevo Film Festivala i to s izborom filmova iz programa BiH.

Dan kao i obično završavamo u Tuškancu s programom Međunarodnog kratkometražnog filma i Kockicama s početkom u 22:30. Na rasporedu su Kolektivni vrtovi Vytautasa Katkusa, Gledaj cestu Stefanie Kolk te novi filmovi domaćih autora The Stamp Lovre Mrđena i Tina Dubravke Turić.