Hrvatska premijera ‘Bosonogog cara’ na zatvaranju ZFF-a

Proglašenjem pobjednika i uz projekciju filma Bosonogi car, novog ostvarenja redateljskog dvojca Petera Brosensa i Jessice Woodworth, u potpunosti snimljenog u Hrvatskoj i u hrvatskoj koprodukciji, u subotu, 16. studenog, završava službeni dio programa dosad najdužeg izdanja Zagreb Film Festivala!

Film će na svečanoj hrvatskoj premijeri u kinu Tuškanac predstaviti producentica, scenaristica i redateljica filma Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt, bugarski koproducent Stefan Kitanov, hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), kostimografkinja Morana Starčević, kompozitor Alen Sinkauz, kompozitor i glumac Nenad Sinkauz te glumci Darko Stazić i Hassan Abdelghani.

Nakon otvaranja uz film o ostarjelom, bezidejnom gradonačelniku, Zagreb Film festival tako završava pričom o posljednjem belgijskom kralju koji postaje prvi car nacionalističke Nove Europe, a slavna Titova brijunska vila, gdje je Bosonogi car i sniman, postaje mjestom definitivnog kolapsa ideje ujedinjene Europe.

Domaćoj publici dobro poznati redateljski par sklon istančanom humoru i političkoj satiri čije filmove na ZFF-u pratimo još od Khadaka (2006) prvog dijela slavne trilogije koju čine još Altiplano (2009.) i Peto godišnje doba (2012.), u nastavku svog uspješnog Kralja Belgijanaca donose nove (ne)zgode neobičnog vladara (Peter Van den Begin) u stalnoj (neuspješnoj) potrazi za samospoznajom koja ga je u prethodnom nastavku odvela sve do više nego bolne jurnjave gudurama Balkana.

Prema riječima autora „u svjetlu recentnih događanja u Europi kraljeva odiseja činila se pomalo kao nedovršeni posao“, zbog čega je i uslijedio nastavak – još jedna britka politička satira s brojnim povijesnim referencama u kojoj je ismijavanje postojano, a apsurdi uvjerljivi.

Bosonogi car nastao je u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji i u cijelosti je snimljen u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Uloge u filmu tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Siniša Labrović, Darko Stazić i Alen Sinkauz.

Skladatelji glazbe Alen i Nenad Sinkauz bit će također gosti još jednog subotnjeg događanja koje ZFF organizira u sklopu programa INDUSTRIJA u Hrvatskom glazbenom zavodu od 13 sati. Riječ je o panelu Tko to tamo svira, otvorenom za javnost. S vodećim domaćim skladateljima filmske glazbe razgovarat će se o originalnoj glazbi kao elementu dramaturgije. Saznat ćemo na koji način dočaravaju atmosferu filma, kojim metodama nam približavaju likove ili pak ističu određeno raspoloženje vodeći nas kroz film. Uz braću Sinkauz panel će okupiti skladatelje Juru Ferinu i Pavla Miholjevića te Hrvoja Štefotića.

Bogat festivalski program nastavit će se i u nedjelju, dan nakon proglašenja pobjednika uz projekcije u kinu Tuškanac, MSU, KUC Travno i NS Dubrava.