‘Hrvatski kratki’ napokon online: besplatan i dostupan svima

Pokrenuli smo internetsku platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma croatian.film

 

Croatian.film zamišljen je kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala te omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku.

Jedinstvena internetska platforma za promociju domaćeg kratkometražnog filma croatian.film (www.croatian.film) predstavljena je u srijedu 5. veljače 2020. u Dvorani Urania – prostoru kreacije na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

Važnost kratkometražne forme odavno su prepoznali brojni filmski festivali zbog čega dio svog programa odvajaju za njezino prikazivanje i promociju jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, dok istovremeno igra i važnu ulogu u industriji jer se najčešće radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci.

Ovakvu iznimnu vrijednost kratke forme prepoznao je i ZFF te je još prije 15 godina u svoj glavni program uveo novu sastavnicu – natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih igranih filmova, Kockice – godinama jedan od najposjećenijih i najpopularnijih ZFF-ovih programa. Kockice postoje gotovo od samog početka ZFF-a i fokus selekcije oduvijek je bio na novim autorima i autoricama koji još nisu snimili svoj dugometražni film. Tijekom godina u tom programu premijerno su prikazana brojna kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša, što Kockice čini jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj, ali i regiji.

Nova internetska platforma croatian.film zamišljena je kao svojevrsno proširenje Kockica koje omogućuje svim gledateljima i gledateljicama kvalitetan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, i to potpuno besplatno. Posebnost platforme ogleda se i u činjenici da je razvijana tako da bude dostupna i prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje (mobitel, tablet, računalo ili televizor).

Tijekom dugogodišnjeg rada u kulturi i 15 godina održavanja Kockica shvatili smo da kratkometražni filmovi nakon prikazivanja na festivalima rijetko ili nikako imaju priliku biti viđeni od strane zainteresirane publike. Takvo stanje vidimo kao veliki nedostatak, posebice u svjetlu činjenice da je Hrvatski audiovizualni centar, od osnutka do danas, sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova, što je svakako respektabilna brojka za relativno malu kinematografiju kao što je hrvatska.

U bazi platforme croatian.film trenutno se nalazi 118 vrijednih, zanimljivih i nagrađivanih kratkometražnih naslova, a među dostupnim filmovima su djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja. Među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca, i brojnih drugih domaćih autor/ica.

Cilj nam je bio napraviti platformu namijenjenu svima, kako po mjeri filmskih profesionalaca, tako i publike. Osjetili smo da je pravo vrijeme za pokretanje ovog jedinstvenog filmskog portala kako bi spasili naše ‘kratkiše’ od zaborava, a zainteresiranu publiku od manjka odličnih filmova. Putem ove platforme kratki film napokon postati dostupan svima – lako i besplatno – ne samo za gledanje već i za pronalaženje svih relevantnih informacijama o filmovima i filmskim profesionalcima.

Naime, u sklopu platforme uz filmove se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua s ‘filmašima mjeseca’, popisa nadolazećih filmskih festivala, ali i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja, te posebice mogućnosti online prijave kratkih filmova za nositelje autorskih i distributerskih prava.

Platforma je i dvojezična, dakle svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni.

Planovi za budućnost platforme sastoje se od 5 glavnih ciljeva: promocije na domaćem i međunarodnom planu, tehnološkom razvoju i uvođenju dodatnih mogućnosti, osiguravanju održivosti platforme te razvoj platforme kao relevantne i referentne baze podataka i kanala za gledanje cjelokupne hrvatske filmske produkcije.

Pozivamo sve filmaše pozvani da prijave svoje kratke filmove putem online prijavnice kako bi ih, ukoliko budu ispunjavali sve unaprijed zadane kriterije, u najkraćem mogućem roku mogli uvrstiti u bazu, na obostrano zadovoljstvo autor/ica i zainteresirane publike.

Također s velikom radošću pozivamo i sve gledatelje da napokon uživaju u gledanju izvrsnih hrvatskih filmova potpuno besplatno, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Unaprijed se veselimo Vašim reakcijama!

Sve dodatne informacije pronađite na stranici croatian.film, a za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na e-mail: info@croatian.film.

•••

Portal croatian.film sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture u sklopu Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u sklopu Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti. Nositelj projekta je umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.