Po čemu su videoigre drugačije…?

Predavanje + Panel

17/11 | SRIJEDA | 13:00 – 16:00 | F22
jezik: engleski
otvoreno za javnost

Ulazak dopušten uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

 

Radionica je posvećena komparativnoj analizi videoigara i linearnih medija (filmova, TV serija…). Koja su osnovna načela prilikom konstrukcije videoigara i linearnih audiovizualnih djela? Zajedničke karakteristike i razlike dovode do dva različita procesa realizacije. Kako će se ta dva polja preklapati i/ili razilaziti u budućnosti? Analiziramo neke od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju. Kako bismo dobili odgovore na ova pitanja, važno je razmotriti i ulogu platformi poput Netflixa ili Amazona, kao i TV kanala i prikazivača. Prezentacija će biti popraćena brojnim primjerima videoigara te dijelom za pitanja i odgovore.

 

Nakon predavanja slijedi panel u kojem će sudjelovati Thierry Baujard (SpielFabrique), Stéphane Natkin (CEDRIC), Mario Čelan (Inkubator Pismo), Christopher P. Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU).

 

Događanje je realizirano u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Game.

STÉPHANE NATKIN

Profesor emeritus na CNAM-u u Parizu i osnivač tvrtke za produkciju igara La Compagnie des Martingales. Bio je osnivač i direktor Visoke škole za videoigre i interaktivne medije ENJMIN i član je grupe Mobility Interaction and Media u istraživačkom laboratoriju CEDRIC. Radi u području multimedijskih sustava i videoigara kao istraživač te kao profesionalac u industriji. Autor je brojnih znanstvenih publikacija iz ovih područja, kao i knjige Video Games and Interactive Media, A Glimpse at New Digital Entertainment (2006).

PANEL: Od filma do igara - Budućnost kreativnih medija

moderatorica

Lucija Pilić

PR i biznis development menadžerica u hrvatskom studiju za razvoj videoigara Gamechuck, s više od desetljeća rada provedenih u IT i gaming novinarstvu (nextLevel, Reboot). Vanjska suradnica u časopisu VIDI te magazinu Netokracija.

Thierry Baujard

Suosnivač akceleratora SpielFabrique, putem kojeg pruža mentorstvo i podršku financiranju studija za razvoj videoigara. Ima 20 godina iskustva u industriji zabave s fokusom na financiranje. Ima MBA sa sveučilišta Bocconi u Italiji i UCLA u Los Angelesu. Thierry je radio na raznim načinima financiranja kreativnih industrija za sektore filma, glazbe i videoigara te je stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje. U prošlosti je radio za grupaciju Vivendi u Londonu, ARTE i Studio Babelsberg u Berlinu.

Mario Čelan

U najzapadniji slavonski grad Novsku doveo je prva europska sredstva i pokazao koje mogućnosti nude EU fondovi. Od zacrtanog plana ne odustaje te je od Novske napravio središte gaming industrije kroz poduzetnički inkubator PISMO. Na poslu je uvijek zaokupljen inovacijama i novim poduzetničkim uspjesima, a isto vrijedi i za slobodno vrijeme, kad igra nogomet. Naravno, virtualni koji mu puno bolje ide od onog na travi. Po struci je agronom, a s timom Razvojne agencije SIMORA, kojoj je na čelu, zaslužan je za najbolje projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Christopher P. Marcich

Chris je proveo 16 godina radeći za Vladu SAD-a. Tamo je kao pregovarač radio na pitanjima međunarodne trgovine i oblikovanju trgovinske politike SAD-a. Bio je pomoćnik trgovinskog predstavnika SAD-a za Europu, odgovoran za trgovinske odnose unutar regije. Od 1995. do 2016. godine radio je kao predsjednik i koordinator međunarodnih poslova Američke filmske asocijacije (MPA). Od 2013. predsjednik je izvršnog odbora AGICOA-e, udruge audiovizualnih producenata i njihovih društava za upravljanje kolektivnim pravima. Godine 2019. izabran je za ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Davor Švaić

Nastavnik, profesionalac u audiovizualnom sektoru, menadžer u području kulture i umjetnosti. Već godinama, uz profesionalni rad u audiovizualnom sektoru, bavi se kulturnim menadžmentom te obrazovanjem u području filma i televizije, a odnedavno i u području videoigara. Dekan je Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te voditelj projekta Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.